Áfamentes szállítási módok július 1-je után

A bejegyzésekben és ajánlatokban szereplő webáruházak partnereként, a megvalósult vásárlások után a weddmegonline.hu weboldal jutalékot kap, a termékek vagy szolgáltatások megvásárlása a partnereink weboldalain történik. A weboldalunkon feltüntetett árak és elérhetőségek a feltüntetett dátum/idő szerint pontosak és változhatnak és nem minősülnek ajánlattételnek. A weboldalon szereplő tesztekben megjelenő tartalom kizárólag a szerző véleményét tükrözi, a leírt tartalomra külső félnek - például a bejegyzésben szereplő webáruházaknak, a termék gyártójának, forgalmazójának - ráhatása nincs. A bejegyzésekben található kuponkódok az automatikusan létrehozott ajánlatok kivételével - ellenőrzés után kerülnek ki az oldalra, így a megosztás pillanatában egészen biztos, hogy működnek - az utolsó módosítás ideje a dátumból látható. Arra nincs kapacitásunk, hogy figyelemmel kísérjük, hogy meddig használhatóak, így ha egy kuponkód már nem érvényes, akkor sajnos lemaradtál róla. Hogy ez ne történhessen meg, iratkozz fel a weddmegonline Telegram csatornájára, így az összes újonnan feltöltött, vagy megváltozott kuponkódról azonnal értesülhetsz! A weddmegonline.hu működéséről bővebben itt olvashatsz.
Bővebben +

banner

Amit eddig tudunk...

A július 1-jén életbe lépett úja áfatörvény kapcsán még a hatálybalépése előtt frissítve lett a vámkezeléssel kapcsolatos bejegyzésünk, ebben a posztban megmutatom, hogy mit lépett a változásra a három legnagyobb kínai webáruház az AliExpress, a Banggood és a Geekbuying – előző két webáruház belépett az egyablakos e-kereskedelmi rendszerbe (IOSS). Tájékoztatásul összefoglalva itt is elolvashatjátok a főbb tudnivalókat.

A Magyar Posta Zrt. tájékoztatása alapján a harmadik országból (azaz az Európai Unión kívülről) érkező minden termék után áfát kell fizetni, függetlenül annak értékétől. A 150 euró alatti áruk továbbra is vámmentesek maradnak, az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és a dohánytermékeket kivéve. Az Európai Unióba érkező árutartalmú küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani. 2021. július 1-je előtt az áfamentesség azokra a termékekre vonatkozik, amelyek szabad forgalomba bocsátását eddig az időpontig kezdeményezik a vámhatóságnál. A július 1-jéig megrendelt, illetve ezen a napon vagy ezt követően az EU vámhatárára érkező csomagokra, amelyeket ekkor jelentenek be szabad forgalomba bocsátásra, az új szabályok szerint vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani és áfát kell fizetni. A kisebb értékű árut tartalmazó küldemények többségét a Magyar Posta kezeli. A harmadik országból a küldemények a Nemzetközi Posta Kicserélő Központba érkeznek, itt a szabályok szerint válogatják július elsejéig a küldeményeken jelölt érték szerint. Az uniós áfairányelv változása azt jelenti, hogy nem lesz válogatás, hanem minden árutartalmú küldeménynek vámeljárás alá kell kerülnie. Minden online rendelés esetén, de a vámeljárás miatt az Európai Unión kívüli rendeléskor különösen fontos a pontos címadatok (név, cím) mellett az elektronikus elérhetőségek (email, telefon) megadása is, mert a megfelelő adatok birtokában a Posta automatikusan elvégzi a vámeljárást, és fizetést követően a szabályok szerint kézbesíti a küldeményt.

Értékhatár
Online fizetés esetén
Utánvétes fizetés esetén
0-10€
399 Ft
799 Ft
10,01-22€
499 Ft
899 Ft
22,01-50€
599 Ft
999 Ft
50,01-100€
899 Ft
1.399 Ft
100,01-150 €
1.399 Ft
1.899 Ft
150,01€-tól, céges vámkezelés
4.000 Ft
4.000 Ft

A magyar Posta – a jogszabályoknak megfelelően, legkésőbb 15 nappal a hatálybalépés előtt – nyilvánosságra hozta a 2021. július 1. után érvényes vámkezeléssel kapcsolatos díjait; a legfontosabb változásokat és a – áfával növelt – fizetendő, sávos szolgáltatási díjakat mutatjuk. Az új jogszabály értelmében az új postai díjak függnek az áfa fizetés megtörténtétől (vásárláskor fizetve volt-e, vagy nem) és a terhek a postának történő megfizetésének módjától (online/utánvét).

Mivel a kínai webáruházak jelenleg nem számolnak fel áfát a vásárlások során (változhat), így az automatikus postai vámkezelés díjait jelenítjük meg, csökkentett adattartalmú vám-árunyilatkozattal való vámkezelés esetén magánszemélyek részére, SA alkalmazásával (a címzett a Magyar Postán keresztül fizeti meg az áfát). IOSS áfafizetési mód esetén (az áfa a vásárlás során megfizetésre kerül) a díjak 150€-ig 399/799 Ft, fölötte 4.000 Ft. A teljes postai vámügynöki szolgáltatás díjai itt találhatóak.*
*forrás: Magyar Posta Zrt.

Vásárlás EU raktárakból

EU raktárból történő vásárlás során a legtöbb esetben nem rakódik áfa a termék árára, hiszen ha az harmadik országból érkezett, akkor az országba való belépéskor már megtörtént a vámügyintézés, EU-n belüli forgalom esetén pedig nincs áfafizetési kötelezettség (áfakülönbséget bizonyos forgalom fölött fizetni kell, lásd Amazon).

AliExpress

Vásárlásnál a termék árának és az aktuális szállítási díjnak az összege, plusz 27% áfa a fizetendő ár, utóbbi külön sorban jelenik meg. Augusztus végére helyre állt a rend, a termék ára már tartalmazza az áfát is, a Magyar Postának a IOSS-es szerinti vámkezelési költséget kell megfizetni EU-n kívüli raktárból történő rendelés esetén – a vámkezelés automatikusan történik.

Banggood

A kínai webáruház EU raktáraiból a továbbiakban is áfamentesen lehet rendelni, nem kerül sem áfa, sem kezelési költség a feltüntetett árakra. A cég mai közleménye szerint a kínai raktárakból is elérhető az áfamentes szállítás, mégpedig azoknál a termékeknél ahol az “Inclusive of VAT” felirat található és a szállítási mód Banggood Express (CN), European Railway Direct Mail (CN), EU Priority Line (CN, HK, GWTR). Az érdekesség az, hogy ez a lehetőség 150€ feletti kosárérték esetén is alkalmazható, illetve az áfa összege nem kerül külön feltüntetésre. Érdemes a “Tariff Insurance” checkboxot bejelölni, ez egyfajta vámbiztosítást jelent, ilyenkor a Banggood megtéríti az esetlegesen felmerülő importköltségeket.

Áfamentes szállítási módok július 1-je után
Geekbuying

A webáruház esetében az EU raktáras termékeket favorizáljuk, mert általában nem kerülnek többe, mintha Kínából rendelnénk, szállítási költség nincs, vagy minimális, külön áfa nem kerül felszámításra. A tengerentúli rendelések esetében használható az EU Priority Line szállítási mód, de annak a költsége kiugróan magas.

Amennyiben változás történik a fentiekben, a bejegyzés is frissülni fog.

Ajánlatok EU raktárból
Mutasd a következőt
Szász Sándor (Alex)
Mutasd a teljes profilt

Szász Sándor (Alex)

A weddmegonline.hu és a nekedveszem.hu megálmodója és alapítója. Végzettségét tekintve közgazdász, az elmúlt húsz évet a médiaiparban töltötte. 2019. januárja óta kizárólag a weblapjaival foglalkozik.

Írd meg Te is a véleményed!

   Szólj hozzá

   weddmegonline
   Új Felhasználó Regisztráció
   Köszöntünk a weddmegonline.hu oldalon, örülünk, hogy benéztél hozzánk. Ha kuponkódot keresel, vagy elakadtál, chaten, vagy privát üzenetben nagyon szívesen segítünk.
   Reset Password