Áfamentes szállítási módok július 1-je után

A bejegyzésekben található kuponkódok ellenőrzés után kerülnek ki az oldalra, így a megosztás pillanatában egészen biztos, hogy működnek. Arra nincs kapacitásunk, hogy figyelemmel kísérjük, hogy meddig használhatóak, így ha egy kuponkód már nem érvényes, akkor sajnos lemaradtál róla. Hogy ez ne történhessen meg, iratkozz fel a weddmegonline Telegram csatornájára, így az összes újonnan feltöltött, vagy megváltozott kuponkódról azonnal értesülhetsz! A weddmegonline.hu működéséről és a bejegyzésekben található affiliate típusú linkekről bővebben itt olvashatsz.

Amit eddig tudunk...

A július 1-jén életbe lépett úja áfatörvény kapcsán még a hatálybalépése előtt frissítve lett a vámkezeléssel kapcsolatos bejegyzésünk, ebben a posztban megmutatom, hogy mit lépett a változásra a három legnagyobb kínai webáruház az AliExpress, a Banggood és a Geekbuying – előző két webáruház belépett az egyablakos e-kereskedelmi rendszerbe (IOSS). Tájékoztatásul összefoglalva itt is elolvashatjátok a főbb tudnivalókat.

A Magyar Posta Zrt. tájékoztatása alapján a harmadik országból (azaz az Európai Unión kívülről) érkező minden termék után áfát kell fizetni, függetlenül annak értékétől. A 150 euró alatti áruk továbbra is vámmentesek maradnak, az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és a dohánytermékeket kivéve. Az Európai Unióba érkező árutartalmú küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani. 2021. július 1-je előtt az áfamentesség azokra a termékekre vonatkozik, amelyek szabad forgalomba bocsátását eddig az időpontig kezdeményezik a vámhatóságnál. A július 1-jéig megrendelt, illetve ezen a napon vagy ezt követően az EU vámhatárára érkező csomagokra, amelyeket ekkor jelentenek be szabad forgalomba bocsátásra, az új szabályok szerint vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani és áfát kell fizetni. A kisebb értékű árut tartalmazó küldemények többségét a Magyar Posta kezeli. A harmadik országból a küldemények a Nemzetközi Posta Kicserélő Központba érkeznek, itt a szabályok szerint válogatják július elsejéig a küldeményeken jelölt érték szerint. Az uniós áfairányelv változása azt jelenti, hogy nem lesz válogatás, hanem minden árutartalmú küldeménynek vámeljárás alá kell kerülnie. Minden online rendelés esetén, de a vámeljárás miatt az Európai Unión kívüli rendeléskor különösen fontos a pontos címadatok (név, cím) mellett az elektronikus elérhetőségek (email, telefon) megadása is, mert a megfelelő adatok birtokában a Posta automatikusan elvégzi a vámeljárást, és fizetést követően a szabályok szerint kézbesíti a küldeményt.

Értékhatár
Online fizetés esetén
Utánvétes fizetés esetén
0-10€
399 Ft
799 Ft
10,01-22€
499 Ft
899 Ft
22,01-50€
599 Ft
999 Ft
50,01-100€
899 Ft
1.399 Ft
100,01-150 €
1.399 Ft
1.899 Ft
150,01€-tól, céges vámkezelés
4.000 Ft
4.000 Ft

A magyar Posta – a jogszabályoknak megfelelően, legkésőbb 15 nappal a hatálybalépés előtt – nyilvánosságra hozta a 2021. július 1. után érvényes vámkezeléssel kapcsolatos díjait; a legfontosabb változásokat és a – áfával növelt – fizetendő, sávos szolgáltatási díjakat mutatjuk. Az új jogszabály értelmében az új postai díjak függnek az áfa fizetés megtörténtétől (vásárláskor fizetve volt-e, vagy nem) és a terhek a postának történő megfizetésének módjától (online/utánvét).

Mivel a kínai webáruházak jelenleg nem számolnak fel áfát a vásárlások során (változhat), így az automatikus postai vámkezelés díjait jelenítjük meg, csökkentett adattartalmú vám-árunyilatkozattal való vámkezelés esetén magánszemélyek részére, SA alkalmazásával (a címzett a Magyar Postán keresztül fizeti meg az áfát). IOSS áfafizetési mód esetén (az áfa a vásárlás során megfizetésre kerül) a díjak 150€-ig 399/799 Ft, fölötte 4.000 Ft. A teljes postai vámügynöki szolgáltatás díjai itt találhatóak.*
*forrás: Magyar Posta Zrt.

Vásárlás EU raktárakból

EU raktárból történő vásárlás során a legtöbb esetben nem rakódik áfa a termék árára, hiszen ha az harmadik országból érkezett, akkor az országba való belépéskor már megtörtént a vámügyintézés, EU-n belüli forgalom esetén pedig nincs áfafizetési kötelezettség (áfakülönbséget bizonyos forgalom fölött fizetni kell, lásd Amazon).

AliExpress

Vásárlásnál a termék árának és az aktuális szállítási díjnak az összege, plusz 27% áfa a fizetendő ár, utóbbi külön sorban jelenik meg. Augusztus végére helyre állt a rend, a termék ára már tartalmazza az áfát is, a Magyar Postának a IOSS-es szerinti vámkezelési költséget kell megfizetni EU-n kívüli raktárból történő rendelés esetén – a vámkezelés automatikusan történik.

Banggood

A kínai webáruház EU raktáraiból a továbbiakban is áfamentesen lehet rendelni, nem kerül sem áfa, sem kezelési költség a feltüntetett árakra. A cég mai közleménye szerint a kínai raktárakból is elérhető az áfamentes szállítás, mégpedig azoknál a termékeknél ahol az “Inclusive of VAT” felirat található és a szállítási mód Banggood Express (CN), European Railway Direct Mail (CN), EU Priority Line (CN, HK, GWTR). Az érdekesség az, hogy ez a lehetőség 150€ feletti kosárérték esetén is alkalmazható, illetve az áfa összege nem kerül külön feltüntetésre. Érdemes a “Tariff Insurance” checkboxot bejelölni, ez egyfajta vámbiztosítást jelent, ilyenkor a Banggood megtéríti az esetlegesen felmerülő importköltségeket.

Geekbuying

A webáruház esetében az EU raktáras termékeket favorizáljuk, mert általában nem kerülnek többe, mintha Kínából rendelnénk, szállítási költség nincs, vagy minimális, külön áfa nem kerül felszámításra. A tengerentúli rendelések esetében használható az EU Priority Line szállítási mód, de annak a költsége kiugróan magas.

Amennyiben változás történik a fentiekben, a bejegyzés is frissülni fog.

Ajánlatok EU raktárból
Mutasd a következőt
Mutasd a teljes profilt

Szász Sándor (Alex)

A weddmegonline.hu és a nekedveszem.hu megálmodója és alapítója. Végzettségét tekintve közgazdász, az elmúlt húsz évet a médiaiparban töltötte. 2019. januárja óta kizárólag a weblapjaival foglalkozik.

Írd meg Te is a véleményed!

   Szólj hozzá

   Megosztom
   weddmegonline
   Új Felhasználó Regisztráció
   Köszöntünk a weddmegonline.hu oldalon, örülünk, hogy benéztél hozzánk. Ha kuponkódot keresel, vagy elakadtál, chaten, vagy privát üzenetben nagyon szívesen segítünk.
   Reset Password