Ajánlott

Cosori Lite forrólevegős sütő – 1-2 főre kitűnő választás

A "MUTASD A KUPONKÓDOT!" gomb megnyomása után az akciót tartalmazó weboldal új ablakban megnyílik és a kuponkód a vágólapra kerül.

A bejegyzésekben és ajánlatokban szereplő webáruházak partnereként, a megvalósult vásárlások után a weddmegonline.hu weboldal jutalékot kap, a termékek vagy szolgáltatások megvásárlása a partnereink weboldalain történik. A weboldalunkon feltüntetett árak és elérhetőségek a feltüntetett dátum/idő szerint pontosak és változhatnak és nem minősülnek ajánlattételnek. A weboldalon szereplő tesztekben megjelenő tartalom kizárólag a szerző véleményét tükrözi, a leírt tartalomra külső félnek - például a bejegyzésben szereplő webáruházaknak, a termék gyártójának, forgalmazójának - ráhatása nincs. A bejegyzésekben található kuponkódok az automatikusan létrehozott ajánlatok kivételével - ellenőrzés után kerülnek ki az oldalra, így a megosztás pillanatában egészen biztos, hogy működnek - az utolsó módosítás ideje a dátumból látható. Arra nincs kapacitásunk, hogy figyelemmel kísérjük, hogy meddig használhatóak, így ha egy kuponkód már nem érvényes, akkor sajnos lemaradtál róla. Hogy ez ne történhessen meg, iratkozz fel a weddmegonline Telegram csatornájára, így az összes újonnan feltöltött, vagy megváltozott kuponkódról azonnal értesülhetsz! A weddmegonline.hu működéséről bővebben itt olvashatsz.
Bővebben +

banner

Cosori Lite forrólevegős sütő teszt

Tartalomjegyzék

A tesztben feltüntetett árak a bejegyzés megjelenésének időpontjában aktuális árakat mutatják, 2023-ban áremelés történt!

A napokban a feleségem megkérdezte, hogy mit szólnék, ha beszerezne egy forrólevegős fritőzt, mert látja, hogy mostanában hetente egy-két alkalommal a mélyhűtő felé veszem az irányt és jobb esetben a légkeveréses sütőben, de rosszabb esetben olajban készítem el az ebédem és utóbbi nem igazán egészséges (most tekintsünk el attól, hogy a gyorsfagyasztott élelmiszerek fogyasztása mennyire ajánlott). Már éppen elkezdtük volna a megfelelő alany kiválasztását, amikor is lehetőségem nyílt egy Cosori Lite forrólevegős sütő kipróbálására – elmondhatjuk, hogy a legjobbkor érkezett a lehetőség, mert így egy kicsit mélyebben is bele tudom magam ásni a témába. Természetesen – mint minden egyéb esetben – a weboldalon szereplő tesztekben megjelenő tartalom kizárólag a saját véleményemet tükrözi, a leírtakra külső félnek ráhatása nincs, így a termék erőssége mellett, az esetleges hibáiról is olvashattok. 

A Vesync Co., Ltd a háztartási kisgépek piacának szereplője az Egyesült Államok online piacterén. 2012-ben debütáló Etekcity márkájukat hamarosan a Cosori és Levoit brandekkel egészítették ki. A kezdeti sikerek után, figyelmüket egy IoT-platform fejlesztésére fordították, amire 2021. március 31-ig több, mint 2 millió aktív eszköz csatlakozott a szabadalmaztatott alkalmazásukon keresztül. Az egyre zsúfoltabb piacon a VeSync alkalmazás központosított intelligens otthoni élményt biztosít mindhárom márka termékeit összefogva. Mivel minden eszköz egy platformon található, a felhasználók valóban otthon érezhetik magukat okoseszközeik mellett, miközben egy jobb életet építhetnek. Jelenleg termékeiket számtalan országban értékesítik; ázsiai-, európai- és észak-amerikai- irodákkal támogatva az eladások számát.

Őszintén szólva, utána kellett néznem a márkának, valószínű – gondoltam naivan – mások számára is ismeretlenül cseng a Cosori név. De meglepődve olvastam, hogy ez leginkább az én hiányosságom; a Cosori termékek közül több modell is nemzetközi díjat kapott, ezen kívül a vásárlói visszajelzések is kifejezetten pozitívak. Az Amazon webáruházban több, mint 100.000 vásárló fejezte ki elégedettségét a Cosori airfryer termékekkel kapcsolatban, természetesen beleértve a tesztben szereplő modellt is. 

Az alábbi táblázatban gyors összehasonlítást kaphattok az elérhető modellek tulajdonságairól, a közöttük lévő legfontosabb különbségekről és a kiemelt jellemzőkről is. A Megnézem gombra kattintva a cosori.hu webáruház ajánlatait tekinthetitek meg, míg a gyártó összes márkájának termékei között a globy.hu weboldalon szemezgethettek. Itt a Cosori forrólevegős fritőzök mellett megismerkedhettek a Levoit légtisztítókkal, párásítókkal, vezeték nélküli porszívókkal és az Etekcity brand termékeivel is. 

Cosori Lite forrólevegős sütő

49.990 ft-tól
A Cosori Lite ideális választás, ha most még csak ismerkedni szeretnél a forrólevegős sütők előnyeivel. Helytakarékos 3,8 literes sütőkosarával, 7 egyérintéses előbeállítással percek alatt készíti el a kedvenc fogásaidat.

Sütőkosár űrtartalma
Speciális tulajdonságok
méret
alkalmazás
Teljesítmény
Programok száma
Tömeg
Ár
Belépő szint
Cosori Lite forrólevegős sütő - 1-2 főre kitűnő választás
Lite
1-2 fő részére
Megnézem
3,7 liter
ThermoIQ technológia
37,6 x 27,5 x 32,5 cm
1500 W
7
4,50 kg
49.900 Ft-tól
halk működés
Cosori Lite forrólevegős sütő - 1-2 főre kitűnő választás
Pro
2-4 fő részére
Megnézem
4,7 liter
halk működés
27,2 × 27,2 × 30,3 cm
1500 W
9
4,54 kg
59.900 Ft-tól
legnépszerűbb
Cosori Lite forrólevegős sütő - 1-2 főre kitűnő választás
Premium/Smart
2-5 fő részére
Megnézem
5,5 liter
díjnyertes készülék
30 × 30 × 32 cm
(Smart)
1700 W
11
5,60 kg
64.900 Ft-tól
Aszaló funkcióval
Cosori Lite forrólevegős sütő - 1-2 főre kitűnő választás
Steel
3-5 fő részére
Megnézem
5,5 liter
aszaló funkció, rozsadmentes burkolat
31,5 × 40,5 × 32,5 cm
1700 W
11
6,10 kg
79.900 Ft-tól
Alsó-felső sütés
Cosori Lite forrólevegős sütő - 1-2 főre kitűnő választás
Dual Blaze
5+ fő részére
Megnézem
6,4 liter
360 ThermoIQTM technológia, alsó- felső sütés
29,7 x 32,7 x 35,2 cm
1700 W
12
6,22 kg
89.900 Ft-tól

A belépő szintet képviselő Cosori Lite forrólevegős fritőz célközönsége az 1-2 fős háztartások, a szűk keresztmetszetet leginkább a 3,7 liter űrtartalmú sütőkosár jelentheti. Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne elkészíteni egy nagyobb létszámú család számára is az ebédet/vacsorát, csak több adagban kell ez megtennünk. A technológia hasonló, mint a nagyobb modellek esetében, csak az olyan extrákról kell lemondanunk, mint alsó/felső sütés – utóbbi egyébként is csak a Dual Blaze kiváltsága a termékcsaládon belül, de ott az árcédula is jóval vaskosabb -, vagy a bővített programszám.

Nem is maradt más hátra, mint az összefoglaló és specifikáció elolvasása után, közelebbről is szemügyre vegyük a Cosori Lite forrólevegős sütőt, de előbb ismerkedjünk meg magával a technológiával. Amennyiben nem szeretnél erről bővebben olvasni, akkor ide kattintva tudod átugrani ezt a bekezdést.

Cosori Lite forrólevegős sütő

49.990 ft-tól
A Cosori Lite ideális választás, ha most még csak ismerkedni szeretnél a forrólevegős sütők előnyeivel. Helytakarékos 3,8 literes sütőkosarával, 7 egyérintéses előbeállítással percek alatt készíti el a kedvenc fogásaidat.
Amit a forrólevegős sütőkről tudni érdemes
Cosori Lite forrólevegős sütő - 1-2 főre kitűnő választás

Abban talán megegyezhetünk, hogy egy tudatosan vezetett háztartásban nagy hangsúlyt kapnak a minél egészségesebben elkészített ételek. Azt mindannyian tudjuk, hogy a bő zsiradékban készített ételek energiatartalma jóval magasabb, mintha párolnánk vagy főznénk őket, ráadásul rossz technikát használva (az olaj/zsír többszöri hevítése), akár az egészségre ártalmas anyagok is keletkezhetnek a folyamat során – ellenben az így készített ételek íze kifejezetten kellemes, nehezen mondanánk le róla. Az elmúlt években a technológia fejlődésével egyre jobban terjedtek el – és szorították ki a korábbi eszközöket/sütési módokat – a forrólevegős fritőzök, melyek a hagyományos ízvilág megtartása mellett hozzák el otthonunkba az egészségesebb táplálkozás örömét.

A forrólevegős sütők ugyan kívülről hasonlítanak egy hagyományos olajsütőhöz, de működésükben teljesen eltérőek. Míg egy klasszikus olajsütő esetén akár több liter olajra van szükség az ételek elkészítéséhez, a forrólevegős sütő minimális mennyiségű olaj használatával készíti el a ropogós sült burgonyát, a rozmaringos csirkecombot, de akár még muffint is süthetsz benne. A forrólevegős sütő alapvetően egy kis konvekciós sütő, amely forró levegő segítségével készíti el a végeredményt. A fűtőelem által felmelegített forró levegő egy erőteljes ventilátor által kering az alapanyagok körül, rövid idő alatt elősegítve az egészséges és ropogós állagú ételek elkészülését. Az olajsütőkhöz hasonlóan a forrólevegős fritőz is kivehető élelmiszerkosárral rendelkezik, lényeges különbség viszont, hogy míg olajsütőben az étel forró olajban sül meg, addig az airfryer a gyors levegőkeringés hatásmechanizmusával dolgozik. Kisebb mennyiségű zsiradék akár a forrólevegős sütőben is használható, de célravezetőbb az ételt előzetesen kezelni egy kevés olajjal – bekenve vagy olajsprayt használatával. A prémium kategóriás gépek esetén még arra sincs szükség, hogy az ételt a sütési folyamat közepén megfordítsd, mert alsó- és felső fűtőszállal is rendelkeznek. 

A forrólevegős fritőzök előnyei közé sorolhatjuk az egészségesebb sütési módot, a szagmentes sütési folyamatot, a könnyű tisztítást (a Cosori forrólevegős sütők eltávolítható összetevői mosogatógépben is elmoshatóak), a gyors rendelkezésre állást. Ezekkel az eszközökkel a sütés folyamata eltérő, mint ha hagyományos olajsütőben vagy légkeveréses sütőben készülne az étel – többek között gyorsabban elkészülnek -, ezért (főleg az első időben) érdemes kifejezetten forrólevegős sütőre átírt recepteket használni, majd a későbbiekben kedvünk szerint kísérletezni.

A Cosori Lite forrólevegős fritőz általános leírása

Több mint 100 ezer elégedett Amazon vásárló nem tévedhet. A Cosori airfryer modellek kétségtelenül óriási kedvencnek számítanak a nyugati háztartások körében. Kiváltképp igaz ez a gyártó legújabb üdvöskéjére, a Cosori Lite forrólevegős sütőre. Az egyszerűen kezelhető, helytakarékos Cosori Lite ideális választást jelenthet egyedülállóknak, pároknak és időseknek.

  • egészségesebben: kedvenc ételeid 97%-kal kevesebb olajjal készülhetnek, az Even Heating Technology által pedig még finomabbak is lesznek
  • egyszerű használat: 7 egyérintéses étel-előbeállítás gondoskodik róla, hogy csak egy gombnyomás legyen az ételek elkészítése
  • gyorsaság mindenek felett: a speciális ThermoIQ technológiának köszönhetően, ami hatékonyabban keringeti a levegőt, ezzel elősegítve a gyorsaságot
  • kompakt, gazdaságos, helytakarékos kialakítás: a Cosori Lite forrólevegős sütő 3,8 literes sütőkosarával, designos kialakításával, kétféle különböző színben, illeszkedik a konyhád stílusához
  • könnyű tisztíthatóság: a sütőkosár akár mosogatógépben is mosható
  • receptgyűjtemény: a VeSync alkalmazással több, mint 150 recepthez férhetsz hozzá angol nyelven, így sosem fogyhatsz ki az inspirációból
  • hangasszisztens: Amazon Alexa és Google Assistant hangalapú vezérlés
A Cosori Lite forrólevegős sütő főbb jellemzői
ÁltalánosMárka: Cosori
Típus: forrólevegős sütő
Modell: Lite
Szín: fehér/zöld (szürke)
Anyag: alumínium, BPA-mentes műanyag, egyéb fém, edzett üveg
Bevonat: PTFE (PFOA mentes)
JellemzőkTápellátás: elektromos
Teljesítmény: 1500 W
Sütőkosár kapacitása: 3,8 l
Vezérlőpanel: digitális, érintésvezérléses
Programok száma: 7 (csirke, krumpli, bacon, steak, zöldség, előmelegítés, melegen tartás)
Maximális hőmérséklet: 230°C
Kijelző: LCD
Speciális tulajdonságok:
- ThermoIQ technológia
- hangvezérlés (Amazon Alexa, Google Assistant)
- automata kikapcsolás
Applikáció: VeSync (iOS, Android)
Méret és súlyTermék súlya: 4,50 kg 
Termék mérete (HxSzxM): 32,50x27,5x37,6 cm 
A doboz tartalma1 x Cosori Lite forrólevegős sütő
1 x élelmiszerkosár
1 x crisp (pirító) alátét
1 x nyárstartó
4 x nyárs
1 x magyar nyelvű használati utasítás
1 x magyar nyelvű receptkönyv
Kicsomagolás, első benyomások
Cosori Lite sütőkosár

Az előző tesztek során kaptam pár kritikát azzal kapcsolatban, hogy senkit nem érdekel, hogy hogyan néz ki a csomagolás, milyen anyagból készült és mi látható rajta, így ezek teljesen felesleges infók. Nem igazán tudok ezzel egyetérteni, számomra kifejezetten fontos az első benyomás, mert – bár tudom, hogy a látszat néha csal, illetve ne ítélj elsőre -, de véleményem szerint az esetek nagy százalékában a csomagolás minősége/anyaga, a feltüntetett információk, mind-mind befolyásolhatják a vásárlót a döntésében. Így a csomagolásról szóló bekezdés és a fényképek maradnak – de ígérem, rövidebbre fogom, mint az előzőekben.

A nagyméretű, natúr színű külső csomagoláson csak a legfontosabb adatokat találhatjuk meg, azt eltávolítva a belső kartondoboz narancs-fehér színösszeállítása fogad. Kifejezetten minőségi amit láthatunk, már maga a karton anyaga és a rajta lévő képek is megérnének egy teljes bekezdést, de pár mondattal előbb megígértem, hogy nem megyek el ebbe az irányba. Legyen elég annyi, hogy élmény kézbe venni, a dobozt tanulmányozva már kicsomagolás előtt képbe kerülhetünk az alkalmazással, az elkészíthető ételekkel, a legfontosabb funkciókkal és a specifikációval – mindezt angol nyelven. Az A4-es méretű dosszié tartalma, mely a gyors üzembehelyezési útmutatót, a receptfüzetet és a használati utasítást tartalmazza – előbbit angol, a két utóbbit magyar nyelven -, a többi Cosori termékhez hasonlóan előbb-utóbb biztosan elérhető lesz a termékoldalon is a csatolt dokumentumok között. Plusz figyelmesség, hogy a webáruház honlapján az e-mail címünket megadva kérhetünk egy digitális példányt is a receptgyűjteményből.

A Cosori Lite forrólevegős sütő tartozéka még egy crisp alátét, mely az ételek egyenletesebb átsüléséért felelős. A négy sarkán négy kis gumidarab felel azért, hogy behelyezésénél/kivételnél ne sértsük meg az élelmiszer kosár bevonatát. Ezek a gumik vannak annyira szorosak, hogy rázásnál vagy az elkészült étel közvetlenül a kosárból való tálalásánál nem fognak kicsúszni, bár erre azért minden esetben érdemes felkészülni a balesetek elkerülése végett. A mellékelt nyárstartó behelyezésére vonatkozóan egyáltalán nem találunk instrukciókat. Józan paraszti ésszel azt gondolom, hogy használatakor érdemes a pirító alátétet eltávolítani és egy sütőpapírral borítani a kosár alját, ezzel óvva azt a sérülésektől.

A forrólevegős fritőzt kivéve a csomagolásból minőségérzetünk nem csökken, a BPA mentes műanyagból készített – jelen esetben törtfehér, de elérhető zöld-, sőt az amerikai piacokon szürke színben is – burkolat egységét csak a sütőkosár fogantyúján található, narancssárgára színezett, csúszásgátlós betét töri meg. Ugyanezt a színt megtalálhatjuk a hátoldalon is – a vezérlőpanel alatt található lyukacsos kialakítású műanyag szerepe sokkal inkább a panel pár fokkal történő megdöntése a könnyebb használat miatt, mintsem a levegő kivezetése. Ugyanis a forró levegő a hátsó paláston lévő- nagyméretű légkivezetésen keresztül távozik, amiről egy piktogram is figyelmeztet bennünket. Fontos, hogy az itt található kiemelkedés nem fogantyú – az a készülék alján található két oldalt -, hanem egy távtartó, mely azt a célt szolgálja, hogy a készülék mögött található anyagok ne közvetlenül érintkezzenek a kilépő hővel. A használati utasításban az elhelyezésre vonatkozó elvárások között szerepel a Cosori Lite forrólevegős fritőz fölött és mögött legalább 13 centiméternyi üres tér meghagyása. 

A vezérlőpanelen egy eltávolítható fólia tájékoztatja a vásárlót a legfontosabb tudnivalókról, mégpedig, hogy a sütő forró lehet, ezen kívül még véletlenül se töltsünk bele olajat, mert ez egy forrólevegős készülék és vigyázzunk, hogy a pirító alátét ki ne essen. Véleményem szerint jól lenyomva nem fog, de ha nem figyelünk oda, akkor megtörténhet. Maga az edzett üveg borítású panel szürke színű, alsó harmadában, középen található az LCD kijelző, melyről leolvashatjuk a szükséges információkat, úgymint a sütés hőfoka, a hátralévő idő és a Wi-Fi állapota. A körülötte elhelyezkedő, fehér színű érintőgombokkal pedig módosíthatjuk a beállításokat. Az érintőfelületek azonnal reagálnak, nincs szükség többszöri érintésre, de erről bővebben majd a használatnál olvashattok. Standby módban a bekapcsológomb narancs fénye- és ha be van kapcsolva, akkor a Wi-Fi jel fehér színű jelzése világít diszkréten, egyáltalán nem zavaró módon.

Miután kihúztuk a sütőkosarat a fritőz testéből és eltávolítottuk belőle a nyárstartót és a nyársakat, megláthatjuk, hogy PTFE (teflon), bevonata egységes, és ami fontos, hogy az egészségre káros hatású PFOA nem található benne. A kosár aljában található négy domborulat funkcióját nem ismerem, de nem is nagyon fogjuk látni, mert a legtöbb ételhez ajánlott használni a crisp alátétet és az meg eltakarja. A használati utasításban arról is olvashatunk, hogy az alátét sarkait védő gumiütközők az FDA (U.S. Food and Drug Administration – az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala) által jóváhagyott anyagból készültek. A fiókot kihúzva és a készülék belsejébe tekintve láthatóvá válik a spirál alakú fűtőszál és a fölötte található ventilátor. Ez a két egység felelős azért, hogy a forró levegő egyenletesen szétterüljön a készüléken belül és az ételünk minden pontján átsüljön. 

A Cosori Lite forrólevegős sütő áttekintése után nem is maradt más hátra, mint a kipróbálása – vágjunk is bele! -, de előtte mindenképp helyezzük vissza a kosarat, mert anélkül a készülék nem használható – olyannyira nem, hogy el sem indul. 

A Cosori Lite forrólevegős fritőz használatba vétele
Cosori Lite forrólevegős sütő - 1-2 főre kitűnő választás

Első feladatként keressünk egy megfelelő helyet a fritőznek majd keltsük életre a bekapcsológomb megnyomásával, de előtte még van pár teendő, amit el kell végeznünk, mégpedig az alábbiak:

  • távolítsuk el az összes műanyagot, ragasztószalagot
  • mossuk el mosogatógéppel vagy karcmentes szivaccsal a crisp-ező alátétet és a kosarat
  • enyhén nedves ruhával töröljük le a sütő belsejét és külsejét
  • indítsuk el a próbaüzemet az alábbiak szerint:
   • miután meggyőződtél arról, hogy a sütő kosarai üresek, csatlakoztasd a készüléket az elektromos hálózathoz
   • nyomd meg a “PRE HEAT” gombot – a kijelzőn “205°C” és “4 MIN” felirat látható
   • nyomd meg a gombot az előmelegítés megkezdéséhez, az előmelegítés végét a sütő sípolással jelzi
   • húzd ki a kosarat és hagyd hűlni 4 percig, majd helyezd vissza az üres kosarat a sütőbe
   • érintsd meg a “STEAK” gombot a Steak beállítás kiválasztásához, a kijelző “230°C” és “6 MIN” feliratot mutat
   • nyomd meg a “TIME” gombot alatti nyilat egyszer, az idő 5 percre változik
   • érintsd meg a “Start/Pause” ikont a kezdéshez, a folyamat végét a sütő sípolással jelzi
   • húzd ki a kosarat és hagyd a Cosori Lite forrólevegős sütőt teljesen kihűlni

A próbaüzem segít megismerkedni a sütővel, használatával megbizonyosodhatunk arról, hogy a fritőz megfelelően működik, illetve a folyamat megtisztítja az eszközt esetleges gyártási maradványoktól. Az első (próba)sütés során érezhetsz kellemetlen szagokat is, de ezek nem befolyásolják a működést, csupán arról van szó, hogy a gyártás során esetlegesen a fűtőszálra került anyagok távoznak, ahogy az egy új termék esetén lenni szokott.

A Cosori Lite forrólevegős sütő készen áll az első bevetésre. Javaslom, hogy elsőre ne kútfőből próbálkozzatok, mert a folyamat eltérő, mint egy légkeveréses sütőben – rövidebb behatási idő alacsonyabb sütési hőmérséklet mellett -, ezért első körben érdemes a cosori.hu weboldalán található receptgyűjteményből ihletet meríteni, de ezen kívül számtalan találatot hoz a Google is, ahonnan lehet csemegézni. Az említett gyűjteményben tematikusan kereshettek az ételek között az előételektől a főfogáson át egészen a desszertekig bezárólag. Találhattok itt banános diós kenyeret, csokoládés szuflét, sajtburgert, mini pizzát, parmezános csirkét és még hosszasan sorolhatnám, hogy mit, szinte bármit el lehet elkészíteni a sütőben.

Amennyiben sikerült kitalálni, hogy mi legyen az első fogás, ami a Cosori Lite forrólevegős sütőben készül, akkor a hozzávalók előkészítése után neki is állhatunk. Az előzőekben már felsorolt fontos tudnivalók kiegészülnek még az alábbiakkal:

  • ne rakj se túl sok ételt a sütőbe és ne használj fém eszközöket
  • ne tölts túl a sütő kosarát, mert a túlzott mennyiségű élelmiszer hozzáérhet a fűtőspirálokhoz és tűzveszélyt
   okozhat
  • ne érintsd meg a tartozékokat sütés közben vagy közvetlenül utána
  • ne helyezz papírt, kartont, nem hőálló műanyagot vagy hasonló anyagokat a sütőbe – sütőpapírt vagy alufóliát használhatsz
  • soha ne tegyél sütőpapírt a sütőbe étel nélkül, mert a levegő keringése miatt a papír felemelkedhet és megérintheti a fűtőspirálokat
  • mindig hőálló edényeket használj
  • tartsd távol a sütőt gyúlékony anyagoktól (függöny, asztalterítő stb.)
  • sík, stabil, hőálló felületre helyezve használd, hőforrásoktól és folyadékoktól távol
  • azonnal kapcsold ki és húzd ki a sütőt, ha sötét füstöt látsz kijönni belőle (a fehér füst normális jelenség,
   amelyet a zsír felmelegítése, vagy az étel fröccsenése okoz, de a sötét füst azt jelenti, hogy az étel ég vagy elektromos probléma van)
  • ne próbáld meg felnyitni a sütő tetejét, a fedél nem nyitható

Ugyan nem kötelező, de első lépésben ajánlott a sütő előmelegítése, mielőtt alapanyagok kerülne bele, kivéve, ha az már forró – előmelegítés nélkül az ételek nem fognak tökéletesen átsülni. Az előmelegítés ideje 2-4 perc között változik a sütési hőmérséklet függvényében – a pontos értékeket a használati utasítás tartalmazza. A crisp alátét behelyezése után érintsük meg a bekapcsoló- majd a “PRE HEAT” gombot, amennyiben a megjelenő hőmérséklet-érték nem megfelelő, a nyilakkal tudjuk beállítani – az idő automatikusan változik. A “Start/Pause” megérintése után a folyamat elindul és ha az idő letelt, az előmelegítés befejeződik. Erről 3 sípolás formájában figyelmeztetést is kapunk – itt az idő nekilátni az első ételünk elkészítéséhez.

A fenti galériában látható pár kép arról, hogy mi lehet a megfelelő mennyiség, amit a kosárba tehetünk. Első alkalommal kissé túltöltöttem a sütőt és a 4 darab nagyobb méretű burgonya már soknak bizonyult – túl púpos volt a halom és a tetejük részben megégett. Az senki kedvét ne vegye el a készüléktől, ha az első pár alkalommal nem lesz tökéletes a végeredmény, a vásárlói visszajelzések alapján gyorsan meg lehet tanulni a helyes beállításokat. 

Az alábbi táblázat tartalmazza a Cosori Lite forrólevegős fritőz alapbeállításait, de ezek a számok nincsenek kőbe vésve, mindenki a saját kedve és tapasztalata szerint változtathat rajtuk, bár ez már inkább a haladó szint. Látható, hogy a sütési idők és az ezekhez tartozó hőfok is jóval kevesebb/alacsonyabb, mint amit egy hagyományos sütő használata során megszokhattunk. A hőmérséklet 5°C-os lépésenként változtatható egészen 230°C-ig, míg a maximális behatási idő 60 perc lehet.

Funkció
Alapértelmezett hőfok
Alapértelmezett idő
Rázás emlékeztető
csirke
210°C
13 perc
krumpli
200°C
17 perc
van
szalonna
160°C
8 perc
steak
230 °C
6 perc
van
zöldség
200°C
8 perc
van
előmelegítés
205°C
4 perc
melegen tartás
75°C
5 perc

Az előmelegítés után válasszuk ki az elkészítendő ételnek megfelelő gyorsbeállítást – ha szükséges módosíthatunk rajta – és a “Start/Pause” megérintése után elindul a sütés. A kijelzőn nyomon tudjuk követni a hátralévő időt, a hőmérsékletet, illetve a rázás emlékeztető állapotát. Félidőben, vagy ha az emlékeztető aktiválódik, óvatosan húzzuk ki a fiókot – vigyázat, a forró gőz sérülést okozhat! – rázzuk meg, vagy fordítsuk meg a beltartalmat, figyelve arra, hogy ne sértsük meg a bevonatot. Nem kell leállítani a folyamatot, az élelmiszerkosár kihúzásakor a sütési folyamat megáll és a kijelzőn vízszintes vonalak jelennek meg. Rázás után visszatolva a fiókot, a sütés folytatódik, három sípolás után akár tálalhatunk is, mert az étel elkészült. A rázás kapcsán érdemes megemlíteni, hogy 30 másodpercnél hosszabb ideig ne alkalmazzuk, mert a sütő kihűl, illetve ne használjuk ezt a funkciót abban az esetben, ha fennáll a forró folyadék kifröccsenésének veszélye.

A VeSync applikáció használata
Cosori Lite forrólevegős sütő - 1-2 főre kitűnő választás

Lépjünk egy szinttel feljebb; ebben a bekezdésben a Cosori Lite forrólevegős fritőz használatát ismerhetitek meg a VeSync (iOS, Android) alkalmazás segítségével. Bizonyára az előző képeken feltűnt, hogy egy dologról nem esett még szó, a kijelző bal felső sarkában található Wi-Fi jelről. Nem véletlenül van ott, az ezen keresztül kapcsolódhatunk az applikációhoz. Be- és kikapcsolhatjuk a készüléket, az összes funkciót elérhetjük és módosíthatjuk, ez alól – biztonsági okból – egyedül a sütés indítása a kivétel. Az okosotthon projektek iránt érdeklődőknek halkan megjegyzem, hogy a Home Assistant-ban elérhető a VeSync integráció, de egyelőre még a forrólevegős sütők nem kerültek integrálásra, bár a külföldi fórumokat olvasva igény volna rá…

Az app letöltése után létre kell hoznunk egy fiókot, majd a főképernyőn az “Add Device” gombra kattintanunk bekapcsolt Bluetooth mellett. A bal oldali sávon a “Kitchen” csoportban megtaláljuk a Cosori Lite forrólevegős fritőzt, amire rákattintva elkezdődik a kapcsolódás folyamata, melynek lépései nyomon követhetőek a lenti képernyőmentések között. A készülék a bekapcsológomb 5 másodpercig tartó érintése esetén kerül párosítási üzemmódba, ilyenkor a Wi-Fi jel villogni kezd. Akik használták már hasonló alkalmazást (pl. Mi Home), nem lesz ismeretlen a folyamat, akik még nem, ők csodálkozni fognak, hogy mennyire gyors és egyszerű a folyamat. Miután elneveztük a fritőzünket, kiválasztottuk a képét és a helyiséget ahová helyezzük (pl. konyha), a főképernyőn megjelenik a sütő és innen kezdve bármikor elérhető, indítható. Ha valamilyen okból nem szeretnénk többé a fritőzt a rendszerünkben látni, akkor a bekapcsológomb 15 másodpercig tartó megnyomásával alaphelyzetbe állíthatjuk, ezzel eltávolítva az alkalmazásból – természetesen a fenti lépések segítségével bármikor újra az apphoz adható. 

Sőt, ha nagyon szeretnénk, hangutasításokkal is vezérelhetjük új családtagunkat, mégpedig Amazon Alexa vagy Google Assistant segítségével. A folyamat szintén megtekinthető a lenti galériában, végeredményként olyan dolgokat tudhatunk meg távolról a fritőzünktől, hogy mikorra készül el az ebéd, hány fokon áll a hőmérséklet, de természetesen el is indíthatjuk és le is állíthatjuk. A használható kérdések listája az applikáció “Device Settings” menüpontján belül érhető el.

Az alkalmazás főképernyőjén a hozzáadott eszközöket látjuk, jelen esetben a Cosori Lite forrólevegős sütő ikonja, neve és helye látható, a fritőz képére kattintva jutunk el a számunkra legfontosabb részhez; mégpedig az angol nyelvű – az étel jellege (előétel, főétel, desszert stb.) szerint csoportosított – receptekhez. Az étel fotójára kattintva érhetjük el az elkészítés részletes leírását, a név alatt látható a felhasználók véleménye “szívecske” formában kifejezve – ezt mi is megtehetjük, ezen kívül a kedvencek közé menthetjük-, illetve megoszthatjuk a receptet. A hozzávalók fölött láthatjuk az elkészítéshez szükséges előkészítési- és főzési időt, az ajánlott sütési hőfokot és az adagok számát.

Ha a hozzávalókat előkészítettük és készen állunk a sütésre, akkor a “Cook This Dish” gombra kattintva elkezdhetjük a folyamatot. Első lépésben újra láthatjuk az ajánlott hőfokot és a sütés idejét, beállíthatunk előmelegítést és akár rázás figyelmeztetést is. A “Cook Now” gomb indítja a gépet, de ehhez az előzőekben leírtak értelmében meg kell érintenünk a “Start/Pause” érintőgombot is. Az egész procedúra másodpercre pontosan nyomon követhető, látható, hogy éppen hol tartunk, mikor tálalhatunk. Bátran el lehet navigálni ebből az ablakból, egyrészt mert üzenetet kapunk, ha feladatunk van (előmelegítés utáni indítás, rázás) vagy kész az ebéd, de a főképernyő alsó részén is megjelenik a hátralévő idő.

Visszanavigálva az alkalmazás fő ablakába, a keresősáv alatt megtaláljuk az elmentett kedvenc receptjeinket, az eddigi tevékenységünket, sőt, saját receptet is létrehozhatunk fényképekkel, hozzávalókkal, utasításokkal, sütési hőmérséklettel és -idővel. Későbbieben a saját kreációnk is egy gombnyomással indítható, teljesen úgy viselkedik, mint a gyárilag feltöltött receptek. A beállítások között arra is van lehetőségünk, hogy az előre beállított értékeken változtassunk, tehát, ha azt tapasztaltuk, hogy a steak 220°C-on és 7 perc alatt lesz olyan állagú, mint amire vágyunk, akkor pár kattintás és a jövőben már ez lesz az alapbeállítás ennél a presetnél.

A Cosori Lite forrólevegős sütő tisztántartása sem egy túl bonyolult feladat; ha a készülék kihűlt, akkor a crisp alátétet és a sütőkosarat is el kell törülnünk, pár használat után, ha szeretnénk, mosogatógépbe is helyezhetjük őket, viszont maga a készülék nem mosható sem folyóvízben sem mosogatógépben. Alátét nélkül használva akár alufóliával is óvhatjuk a kosár belsejét a szennyeződésektől. A tapadásmentes bevonat sérülésének elkerülése érdekében kerülni kell a fémszálas vagy durva anyagból készült szivacsot, erős tisztítószereket, durva szálú kefét, mert mindegyik könnyen felsértheti a kosár belsejét és teljesen felesleges a hatékony tisztításhoz! Ehelyett a makacs foltok kezelhetőek 30 ml szódabikarbónát és 15 ml vizet tartalmazó eleggyel. E két összetevőt addig kell keverni egy tálkában, amíg kenhető pasztát nem kapunk, majd egy szivaccsal felkenve és bedörzsölve a masszát a kívánt helyre, 15 perc behatási idő után le is moshatjuk és nyoma sem lesz a foltnak.

Jellemzők, tapasztalatok
Cosori Lite forrólevegős sütő kijelző

Őszintén szólva, nagyon megszerettem a Cosori Lite forrólevegős sütőt, míg próbálkoztam ez ételek elkészítésével. Nagyszerű minőségű felhasznált anyagok,  logikus működés, pontosan reagáló érintőgombok, az applikáció pedig szó szerint lenyűgöző. Tudom miről beszélek, számtalan hasonló applikációt használok a mindennapi életben az okosizzóktól az okos termosztáton át egészen a fűtési rendszeremig, de a VeSync esetében egyszer nem fordult elő, hogy a Cosori Lite forrólevegős fritőz eltűnt volna belőle vagy nem sikerült volna a párosítás elsőre – pedig a keretprogram nem egyedi, sok más alkalmazás is ezt használja.

Amit el kell fogadnunk a készülék használatakor, hogy valóban csak 1-2 fő számára jelent megoldást a kis űrtartalom miatt – a piacon szétnézve láthatunk akár fele méretű sütőkosárral rendelkező termékeket is, el nem tudom képzelni, hogy egy 3-4 fős család számára mennyivel az ebéd felszolgálása előtt kell elkezdeni sütni-főzni. Itt félrevezetésről szó sincs, a termék honlapján is ezt olvashatjuk, illetve azt, hogy a technológiával ismerkedők számára is egy kedvező alternatíva lehet. De ha nagy a család és egyből a mélyvízbe ugranál, akkor a 12 programos, 6,4 literes űrtartalommal rendelkező Cosori Dual Blaze lehet a nyerő, mely sütővel a technológiából adódóan az előmelegítést és a rázást is elfelejtheted, hiszen a készülék alulról és felülről is süti az ételt – ezzel már egy kisebb adag kovászos kenyeret is be mernék vállalni. Vagy az előzőnél egy kicsivel kisebb és valamennyivel olcsóbb, díjnyertes Premium Smart lehet a befutó a maga 11 programjával és 5 és fél liter kapacitású élelmiszerkosarával.

Amire oda kell figyelni, hogy ne pakoljuk túl a kosarat, de bátran merjünk az idővel és a hőfokkal játszadozni, mert az egész valóban egy nagyon jó játék, mely célja a reggeli/ebéd/vacsora elkészítése. Az olajat szinte teljesen el lehet felejteni, azért használhatunk egy keveset (maximum 30 ml-t), hogy az elkészült élteleink még ropogósabbá váljanak. Előkészítés során összekeverhetjük az alapanyagokkal, esetlegesen a kiegészítők között található olajspray-vel megfújva juttathatjuk ki a szükséges mennyiséget. Végezetül megmutatom a két első saját receptemet, melyek ugyan nem túl bonyolultak, de nagyon finomra sikerültek, a lenti beállítások használatával.

Sült krumpli sült virslivel

Sült krumpli sült virslivel

Nehézség: könnyű
Adagok száma

2

adag
Előkészítés ideje

10

perc
Sütés ideje

30

perc
Hőfok

175/160

°C

Gyorsan elkészíthető recept, a forrólevegős sütőben való sütés elsajátítására kiváló.

Hozzávalók

 • 2 db virsli

 • 2 db nagyobb krumpli (vagy gyorsfagyasztott burgonya)

 • 10 gramm só

 • 1 evőkanál olaj

Elkészítés

 • Sült krumpli
 • Vágd a meghámozott krumplikat egyenletes, vékony hasábokra
 • Egy keverőtálban keverd össze a sót az olajjal, majd add hozzá a felszeletelt burgonyát
 • Helyezd be a pirító alátétet az élelmiszerkosárba, nyomd meg az előmelegítés "PRE HEAT" gombot, állítsd a hőfokot 195°C-ra és a "Start/Pause" érintőgombbal indítsd el a Cosori Lite forrólevegős sütőt
 • Ha az előmelegítés megtörtént, helyezd be a krumplit az előmelegített sütőbe, nyomd meg a "FRIES" érintőgombot, az időt állítsd 17 percre, a hőfokot 175 °C-ra és indítsd el a fritőzt
 • Félidőben rázd meg a kosarat
 • Sült virsli
 • A virsliket vágd félbe és irdald be őket
 • Lapos felükkel lefelé helyezd őket a pirító alátétre
 • Válaszd ki a "BACON" programot, állítsd a hőfokot 160°C-ra és 10 perc alatt süsd készre a virsliket

Megjegyzések

 • Az elkészítés során bátran lehet változtatni az időt, a sütés hőfokát és a figyelni a végeredményt.
 • Fontos, hogy az élelmiszerkosár ne legyen teletömve, mert az alul lévő krumpli darabok nem fognak átsülni.
Csirkeszárnyak Alex módra

Csirkeszárnyak Alex módra

Nehézség: könnyű
Adagok száma

2

adag
Előkészítés ideje

30

perc
Sütés ideje

15

perc
Hőfok

195

°C

A kisfiamtól kérdeztem, hogy mit süssünk a sütőben. Apa, csinálj csirkeszárnyat! - kérte. Eddig nem rajongtam a szárnyas ezen részéért, de ez hirtelen megváltozott...

Hozzávalók

 • 6-8 db közepes csirkeszárny

 • 1 teáskanál barnacukor

 • 2 teáskanál méz

 • 2 teáskanál só

 • 2 teáskanál BBQ szósz

 • 1 teáskanál őröltbors vagy BBQ fűszerkeverék

 • 1 evőkanál olaj

Elkészítés

 • Tisztítsd meg a csirkeszárnyakat és alaposan mosd meg őket
 • Helyezd be a szárnyakat egy nagyobb tálba, add hozzá a hozzávalókat és keverd össze az egészet össze, hogy alaposan elkeveredjenek
 • Fedd le a tálat folpackkal és minimum fél órára - de akár egy egész éjszakára - helyezd be a hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek
 • Sütés előtt helyezd be a pirító alátétet az élelmiszerkosárba, nyomd meg az előmelegítés "PRE HEAT" gombot, állítsd a hőfokot 205°C-ra, az időt 4 percre és a "Start/Pause" érintőgombbal indítsd el a Cosori Lite forrólevegős sütőt
 • Az előmelegítés letelte után, helyezd a bepácolt csirkeszárnyakat a crisp alátétre, válaszd ki a "CHICKEN" programot, módosítsd a hőfokot 195°C-ra, az időt állítsd 15 percre és süsd készre a szárnyakat

Megjegyzések

 • Rázásra és a szárnyak megfordítására nincs szükség, de időnkét ellenőrizheted mi történik a sütő belsejében, mert a cukor és a méz hajlamos megégni - mint az a képen is látszik -, de ettől talán még finomabb a végeredmény.

Mostani alkalommal a Cosori.hu jóvoltából a Cosori Lite forrólevegős fritőz működését ismerhettétek meg, a teljes összefoglalót lejjebb olvashatjátok. Amennyiben kérdésetek lenne vásárlás előtt, esetleg a működéssel kapcsolatban, ezeket a teszthez kapcsolódó fórumban tudjátok feltenni.

Összefoglaló
8.9A mi értékelésünk
Kitűnő készülék 1-2 fős háztartások számára

Ha egy szóban kellene összefoglalni a Cosori Lite forrólevegős sütővel kapcsolatos érzéseimet, akkor az a szó az IMÁDOM! lenne. Így, nagybetűvel, felkiáltójellel a végén. Összességében egy nagyon eltalált készülék lett a Lite, mely a kisebb háztartások igényét ki tudja elégíteni - esetleg egyszerre csak egy adag ételt elkészítve. Ez nem hiba, a készüléket 1-2 főre tervezték és ezt a feladatát kitünően el is tudja látni. A minőségi anyagok, a könnyű kezelhetőség már magukban is vevőcsalogatóak, de a smart funkció még magasabbra emeli a mércét. Az applikáció kitünően működik, gyors, ezen felül Alexa vagy a Google Asszisztens is a segítségünkre van, ha messze lennénk a készüléktől. A Cosori Lite forrólevegős fritőzt használva fel sem merült bennem, hogy a gyártó bármiféle kockázatot vállalna a 2 éves garanciával. Nagyon szerethető, kifejezetten ajánlott termék, megfizethető áron.

Ár/érték arány
9
Kialakítás, dizájn, anyaghasználat
9
Kezelhetőség
8.5
Szolgáltatások, extra funkciók
8.5
Applikáció
9.5
POZITÍVUMOK
 • kedvező ár
 • könnyen kezelhető applikáció
 • könnyű kezelhetőség
 • nincs olajszag
 • crispfit technológia
 • rázás figyelmeztetés
 • Amazon Alexa és Google Assistant hangvezérlés
 • saját receptek hozzáadása az applikációhoz
 • az egységek mosogatógépben moshatóak
 • 2 év garancia
NEGATÍVUMOK
 • a kisebb darabok beeshetnek a crisp tányér alá
 • a kis űrtartalom miatt az ételek teteje megéghet
 • csak 5+2 program
A Cosori Lite forrólevegős sütőt itt vásárolhatod meg

Cosori Lite forrólevegős sütő

49.990 ft-tól
A Cosori Lite ideális választás, ha most még csak ismerkedni szeretnél a forrólevegős sütők előnyeivel. Helytakarékos 3,8 literes sütőkosarával, 7 egyérintéses előbeállítással percek alatt készíti el a kedvenc fogásaidat.

Cosori Lite forrólevegős sütő

49.990 ft-tól
A Cosori Lite ideális választás, ha most még csak ismerkedni szeretnél a forrólevegős sütők előnyeivel. Helytakarékos 3,8 literes sütőkosarával, 7 egyérintéses előbeállítással percek alatt készíti el a kedvenc fogásaidat.

Friss ajánlatok minden nap

Köszönjük, hogy olvasol minket. Azon fáradozunk, hogy a lehető legjobb ajánlatokat oszthassuk meg Veled. Maradj velünk, építsünk közösséget!

Cosori Lite forrólevegős sütő - 1-2 főre kitűnő választás
Ajánlatok a weddmegonline.hu YouTube csatornájáról:
_bzfn1MmFO4
ANGWATT T1 elektromos roller teszt
40:55
2i8gbrDi4Ts
Eleglide M2 elektromos mountain bike teszt
34:24
vvqjo2RERUE
Duotts C29 elektromos mountain bike teszt
27:58
2UgxChrh0kg
Inmotion S1 elektromos roller teszt
30:34
jKt4ulGJPoY
KugooKirin G3 elektromos roller teszt
31:45
wN6tfWftuU0
Navee N65 terep és emelkedő
10:05
u7LWEbg5c6U
BlitzWolf BW-CMM2 eszpresszó kávéfőző teszt
04:35
0
ANGWATT T1 Off-Road Electric Scooter (2x3000W) – EU raktár
Coupon
Ennyi ideje hozzáadva: 2 hét

ANGWATT T1 Off-Road Electric Scooter (2x3000W) – EU raktár

$1299,58 $1407,97
-8%
Teszt: ANGWATT T1 elektromos roller – az adrenalinbomba Reviews Szász Sándor ...
MEGNÉZEM
Mutasd a kuponkódot!
Szász Sándor (Alex)
Mutasd a teljes profilt Szász Sándor (Alex)

A weddmegonline.hu és a nekedveszem.hu megálmodója és alapítója. Végzettségét tekintve közgazdász, az elmúlt húsz évet a médiaiparban töltötte. 2019. januárja óta kizárólag a weblapjaival foglalkozik.

Írd meg Te is a véleményed!

   Szólj hozzá

   weddmegonline
   Új Felhasználó Regisztráció
   Köszöntünk a weddmegonline.hu oldalon, örülünk, hogy benéztél hozzánk. Ha kuponkódot keresel, vagy elakadtál, chaten, vagy privát üzenetben nagyon szívesen segítünk.