Koronavírus – biztonsággal vásárolhatunk most Kínából?

Koronavírus – mennyit kockáztatunk ha most rendelünk Kínából?

Nem vagyunk orvosok, virológusok, a bejegyzésben szereplő információkat a lehető legnagyobb odafigyeléssel gyűjtöttük össze, a forrásokat megjelöltük. 

A koronavírus felfedezése

2019. december 31-én a WHO (Egészségügyi Világszervezet) jelzést kapott, hogy számos tüdőgyulladásos esetet jelentettek a kínai Hubei tartományban, ezen belül Vuhan (Wuhan) városában – a vírus nem egyezett egyetlen eddig ismert vírussal sem. Egy héttel később – 2020. január 7-én – a kínai hatóságok megerősítették, hogy egy új vírust azonosítottak, mely a koronavírusok családjába tartozik, hasonlóan a SARS-hoz és a MERS-hez, melyek már sok áldozattal jártak. Az új koronavírus neve ideiglenesen “2019-nCoV” lett. A WHO a kezdetektől együttműködik a kínai hatóságokkal és a globális szakértőkkel, hogy minél többet megtudjanak az ismeretlen vírusról, hogyan lehet a kockázatokat minimalizálni, illetve hogyan lehet meggyógyítani a megbetegedetteket. *
*forrás WHO 

A koronavírus terjedése

A Johns Hopkins Egyetem készített egy interaktív térképet, melyen (szinte) valós időben nyomon lehet követni a vírus terjedését, a fertőzöttek és az áldozatok számát országokra/tartományokra lebontva. Az adatokat a WHO és a CDC (Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) szolgáltatja, melyek 30-40 percenként frissülnek és a lenti térképre kattintva érhetőek el.*
* forrás Johns Hopkins Egyetem

Gyakran Ismételt Kérdések a koronavírus lélektanáról

A CDC készített egy GYIK-et is (angol nyelvű oldal), mely alapján elmondható, hogy a koronavírus állati eredetű, de úgy tűnik, hogy emberről emberre is terjed (a vuhani piacon – ahonnan a fertőzés elindult – különböző vadon élő állatokat is árultak, a fő gyanúsítottak a kígyók és/vagy a denevérek). Ezen az oldalon kaphatunk információt a címben feltett kérdésünkre is, mégpedig:

Még mindig nagyon sok az ismeretlen az újonnan megjelent koronavírussal kapcsolatban. A jelenlegi vírus leginkább a denevér eredetű SARS-sal rokon. Bár biztosan nem lehet állítani, de a jelenlegi vírus nagyon hasonlóan viselkedik, mint a SARS/MERS vírusok, így az ismert információk felhasználhatóak jelen esetben is. Nagy általánosságban elmondható, hogy a koronavírusok túlélési képessége nagyon alacsony a gazdatesten kívül, így a fertőzés veszélye is nagyon alacsony azon termékek/csomagolóanyagok esetében amiket több napig szállítanak környezeti hőmérsékleten (a koronavírusok valószínűsíthetően cseppfertőzéssel terjednek). Jelenleg semmiféle bizonyíték nincs arra nézve, hogy az Egyesült Államokban bármilyen fertőzés történt volna Kínából érkezett csomag miatt a 2019-nCoV vírus tekintetében.*
*forrás CDC

A fenti sorokat olvasva úgy tűnik, hogy a poszt megjelenése idején nem kell különösebben aggódnunk azon, hogy a megfertőződhetünk-e a koronavírus által egy Kínából rendelt csomagtól. Természetesen ahogy egyre jobban megismerjük a vírust, ez az álláspont megváltozhat, ha új információhoz jutunk, megosztjuk Veletek is. Ellenben ártani egészen biztosan nem árt, ha a csomagunkat felbontás előtt áttöröljük egy fertőtlenítős ronggyal. és így teszünk a termékkel is.

Mivel a vírus már Magyarországot is elérte, és az újabb kutatások szerint pár napig életképes lehet a tárgyakon is, így azt javasoljuk, hogy csomag átvétel során a lehető legkevesebbet érintkezzetek a futárral (csomag a földre letéve, 2 méteres távolság betartva), saját tollal írjatok alá, és a csomagot tegyétek karanténba 2-3 napra, majd felbontás előtt töröljétek át fertőtlenítős kendővel. Így a magyarországi szállítás során esetlegesen szennyeződött dobozokról is eltüntethető a vírus. Vigyázzatok magatokra, embertársaitokra, különös képen az idősebbekre!

Cimkék:

Szász Sándor (Alex)
Mutasd a teljes profilt

A weddmegonline.hu és a nekedveszem.hu megálmodója és alapítója. Végzettségét tekintve közgazdász, az elmúlt húsz évet a médiaiparban töltötte. 2019. januárja óta kizárólag a weblapjaival foglalkozik.

Írd meg Te is a véleményed!

   Szólj hozzá

   weddmegonline
   Új Felhasználó Regisztráció
   Köszöntünk a weddmegonline.hu oldalon, örülünk, hogy benéztél hozzánk. Ha kuponkódot keresel, vagy elakadtál, chaten, vagy privát üzenetben nagyon szívesen segítünk.
   Becenév (kötelező)
   Reset Password
   Összehasonlítandó termékek
   • Total (0)
   Összehasonlítás
   0