Mi Router AX1800 – a megfizethető Wi-Fi 6 router

A "MUTASD A KUPONKÓDOT!" gomb megnyomása után az akciót tartalmazó weboldal új ablakban megnyílik és a kuponkód a vágólapra kerül.

A bejegyzésekben és ajánlatokban szereplő webáruházak partnereként, a megvalósult vásárlások után a weddmegonline.hu weboldal jutalékot kap, a termékek vagy szolgáltatások megvásárlása a partnereink weboldalain történik. A weboldalunkon feltüntetett árak és elérhetőségek a feltüntetett dátum/idő szerint pontosak és változhatnak és nem minősülnek ajánlattételnek. A weboldalon szereplő tesztekben megjelenő tartalom kizárólag a szerző véleményét tükrözi, a leírt tartalomra külső félnek - például a bejegyzésben szereplő webáruházaknak, a termék gyártójának, forgalmazójának - ráhatása nincs. A bejegyzésekben található kuponkódok az automatikusan létrehozott ajánlatok kivételével - ellenőrzés után kerülnek ki az oldalra, így a megosztás pillanatában egészen biztos, hogy működnek - az utolsó módosítás ideje a dátumból látható. Arra nincs kapacitásunk, hogy figyelemmel kísérjük, hogy meddig használhatóak, így ha egy kuponkód már nem érvényes, akkor sajnos lemaradtál róla. Hogy ez ne történhessen meg, iratkozz fel a weddmegonline Telegram csatornájára, így az összes újonnan feltöltött, vagy megváltozott kuponkódról azonnal értesülhetsz! A weddmegonline.hu működéséről bővebben itt olvashatsz.
Bővebben +

banner

Xiaomi Mi Router AX1800 – jó választás

[toc]

Nemrég jelent meg az új – Wi-Fi 6 szabvány, máris egyre több új olyan routerrel találkozhatunk a boltok (virtuális) polcain amik támogatják a 802.11ax-et. Ezen szabványt támogató routerek már hazánkban is megvásárolhatóak, de egyelőre az áruk még a felső szegmensben található, azaz nem túl olcsóak. Ezért is örültünk meg a Xiaomi új routerének – hivatalos nevén Mi Router AX1800 -, mert relatív kedvező árcédulával került be a kínálatba és a specifikációi szerint ígéretes darab. Nem a csúcsmodell – az az AIoT AX3600 -, de cserében nagyságrendileg kedvezőbb árcédulával érkezik és elméletileg kényelmesen kiszolgál egy nagyobb háztartást is. Kompatibilis eszközzel kapcsolódva támogatja a MU-MIMO adatátvitelt – azaz egy időben több eszközt is képes kiszolgálni -, a Beamformingot  – ez egyfajta irányított jeltovábbítás és egyidejűleg akár 128 eszközhöz való kapcsolódás is lehetséges. Sajnos az AIoT (mesterséges intelligencia + és a tárgyak internete) antenna kimaradt, de így sem hangzik rosszul amit látunk, nézzük is meg közelebbről mire képes a Mi Router AX1800 a gyakorlatban.

Wi-Fi 6 (802.11ax) - egyszerűbben wifi 6, a hatodik generációs Wi-Fi szabvány. Elméleti legnagyobb sebessége megközelíti a 10Gbit/s-ot, ami 40%-os növekedést jelent az előző generációhoz képest és természetesen visszafelé is kompatibilis. A technológia előnye nem a feltétlenül a nagyobb sebesség, hanem ez egy időben több eszköz kiszolgálásának lehetősége (akár száznál is több eszköz kapcsolódhat egyszerre). A Wi-Fi 6 a korábbi generációknál kisebb fogyasztású és a választható WPA3 titkosításnak köszönhetően biztonságosabb is, közvetlen elődjéhez képest akár négyszeres kapacitásnövekedés érhető el. 

Kínai webáruházak árainak összehasonlítása, kuponkódok
1
A Xiaomi Mi Router AX1800 általános leírása

A Xiaomi Mi AX1800 router a Xiaomi középkategóriás Wi-Fi 6 kompatibilis hálózati útválasztója, mely egy nagyobb család igényeit is ki tudja elégíteni. Támogatja a MU-MIMO adatátvitelt, a Beamformingot és a WPA3 titkosítást is. A router elméleti maximális sávszélessége 1.800 Mbit/s, mely nagyobb családok számára is elegendő élményt nyújt még akkor is, ha a letöltés mellett akár több családtag is HD videót néz a YouTube-on.

● IPQ6000 négymagos Qualcomm processzor: kis méretű, kis fogyasztású, nagy teljesítményű processzor a magasabb felhasználói élményért
● dedikált NPU: külön processzor a hálózati adatforgalom kezelésére, feladata a központi CPU tehermentesítése
● 4db független jelerősítő (PA+LNA): segítségükkel növekszik a jelátvitel teljesítménye és nő a jelérzékenység
● OFDMA technológia: akár nyolc eszköz egyidejű kiszolgálása 

A Xiaomi Mi AX1800 főbb jellemzői
ÁltalánosMárka: Xiaomi
Típus: Wi-Fi 6 router
Modell: AX1800
Szín: fekete

Jellemzők

Processzor: IPQ6000 négymagos 64 bites A53 @1,2GHz + @1,5 GHz NPU modul
ROM: 128MB
RAM: 256MB
Antenna: 2×2
Vezeték nélküli szabványok: IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax
Interfészek: 1 x 10/100/1000 WAN, 3 x 10/100/1000 LAN
Dual band: igen
Titkosítás: WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA3-SAE
Egyéb: beamforming, BSS coloring, dual frequency in one, MU-MIMO, IPv6

Méret és súly

Termék súlya: 1.837 kg 
Termék mérete (LxHxW): 41.00×13.40×17.70 cm 

A doboz tartalma

1 x Xiaomi Mi AX1800 router
1 x töltőfej
1 x UTP kábel
1 x EU adapter
1 x használati utasítás
Kicsomagolás, első benyomások
mi router ax1800 teszt

A csomag a Banggood webáruházból érkezett és normális időt futott. A hosszúkás formájú csomagoláson leginkább kínai feliratokat láthatunk, nem sokkal leszünk okosabbak tőlük, hacsak nem tudunk ezen a nyelven olvasni. Az összes infó ami értelmezhető a termék neve és a Wi-Fi 6 szabvány támogatása. De ezzel nincs semmi gond, nem kínai nyelvleckét szeretnénk venni, hanem egy ruotert használni, az meg belül található. A doboz tetejére celluxszal felragasztott EU-s adapter a gagyi kategóriából való, de mivel a készülék használatakor nagy hő nem keletkezik, így véleményünk szerint használható.

A csomagoláson belül magát a routert, egy kínai hálózati adaptert és egy kb. 80 cm hosszúságú CAT5-E UTP kábelt találunk a teljesen kínai használati utasításon kívül. A nagy sikerű AC2100-es modell kinézetét továbbgondolva a Xiaomi Mi AX1800 is álló kialakítást kapott, az antennák is a fekete színű, négy részre tagolt testen belül helyezkednek el, mely igencsak dizájnosra sikerült. Az élek találkozásánál elhelyezett szellőzőnyílások megtörik a műanyag hasáb egyhangúságát, ahogyan az alulra és felülre elhelyezett arany színű feliratok is ezt a célt szolgálják.  Ez a kialakítás szellőzés szempontjából is előnyös – úgynevezett kürtőhatás -, mert a meleg levegő felfele száll és távozik, így nincs szükség aktív hűtésre, így a router felesleges ventilátor-hang nélkül tud üzemelni.

A doboz elején két státusz LED-et találunk, melyből az alsó a rendszer állapotát, a felső az internet meglétét mutatja nagyon egyszerű módon; ha kék színben világít, akkor minden rendben, a narancssárga pedig a hibát jelzi (a rendszer-részen a boot idején is ilyen színben világít). A hátoldalon található a hálózati csatlakozó aljzata, a reset lyuk, az 1 db WAN és 3 db LAN csatlakozó. Más említésre méltó dolgot nem tartalmaz a Xiaomi Mi AX1800.

A Xiaomi Mi Router AX1800 használatba vétele
Mi Router AX1800

Hat óra. Pont ennyi kellett a beüzemeléshez úgy, hogy a Mi Home alkalmazás és a Mi WiFi is a telepítve volt a telefonomon, ami ráadásul Xiaomi. Felmerül a kérdés, hogy én rontottam el valamit, vagy valóban problémás az eszköz használatbavétele? Menjünk is szépen sorjában végig a telepítés lépésein, hátha választ kapunk a kérdésre.

A Mi Wifi applikáció telepítése után ugyan a Mi WiFi felületén megjelent a router, de állandóan hibára futott a párosítás, az applikáció szerint nem egy Xiaomi útválasztót szerettem volna párosítani (természetesen Xiaomi fiókkal rendelkezni kell a folyamathoz, de ezt már alapkövetelmény a Xiaomi esetében) – hanem akkor mégis micsodát? A negyedik elfecsérelt óra és az 5. reset után nagyon messze szerettem volna hajítani az eszközt, de akkor eszembe jutott, hogy van még pár telefon a fiókban, tegyünk egy próbát azokkal is. Az Umidigi is elvérzett, míg végül a feleségem Samsung S7 Edge készüléke nyerőnek bizonyult, második próbálkozásra vette az akadályokat és a Xiaomi fiókomhoz hozzá tudtam adni a Mi AX1800-at. Megizzadtam és igazából nem is értettem – sőt, a mai napig nem értem -, hogy mi történt. Amennyiben a mosolygós, vörös csillagos sapkás masiniszta kutyát (???) meglátjátok a kijelzőn, akkor jó úton jártok. 

Ennyi szívás után a beüzemelés már nem jelenthet túl nagy nehézséget, végignyomkodva a beállításokat a Xiaomi Mi Router AX1800 készen áll az internet eljuttatására egy adatátvitel során akár 8 eszköz felé. Az internethez szükséges bejelentkezési adatok megadása után a kapcsolat összeállt – talán első alkalommal egy kicsit tovább tartott a folyamat a megszokottnál – és sikeresen elértem a világhálót. 

A Wi-Fi 6 szabvánnyal nagyon sok újdonság érkezett, ezekről, illetve a Xiaomi Mi Router AX1800 tulajdonságairól egy kicsit bővebben az alábbi infobox-ban tudok olvasni.

A Mi AX1800 router kiemelt jellemzői bővebben:

  • OFDMA (Orthogonal FrequencyDivision Multiple Access): előzetesen kiszámított sávszélesség-igény alapján történő adattovábbítás, egy időben akár több eszköz számára 
  • Mesh networking mesh hálózat): egymással sorba kötött, egymással kommunikálni képes eszközök hálózata - jelenleg a Xiaomi roterek közül az AX1800, az AX3800 és a Redmi AX5 mesh-képes, illetve a Xiaomi Mi WiFi Mesh Router
  • Beamforming: irányított jeltovábbítás, a router figyelembe veszi a kompatibilis fogadó eszköz fizikai elhelyezkedését és irányított jelet küld felé
  • BSS Coloring (Basic Service Set Coloring): egy intelligens mechanizmus színkódokkal látja el a megosztott frekvenciákat az interferencia kiküszöbölése érdekében, az AP-k számára hasznos
  • Dual frequency in one: a 2,4GHz-es és az 5GHz-es frekvenciasáv közül a router automatikusan választja ki, hogy melyikre kapcsolódjon, az eszközök 1db routert látnak
  • MU-MIMO (multiple input - multiple output): a router felosztja a sávszélességet a kompatibilis eszközök között a hálózaton, így egy időben több eszköz is kaphat adatot 
  • WPA3 biztonsági protokoll:nagyobb védelem még az egyszerűbb jelszavak esetén is
  • IPv6:k protokoll az IPv4 leváltására

A Mi Home alkalmazásban is (mely teljesen más felület, mint a Mi WiFi) láthatjuk és kezelhetjük a Mi Router AX1800 legfontosabb jellemzőit, ellenőrizhetjük a csatlakoztatott eszközöket (külön az okoseszközöket) és az aktuális le- és feltöltési sebességeket. De teljes kontrollt a Mi WiFi alkalmazásban kapunk. Itt adhatjuk hozzá azokat az eszközüket, amiket ki szeretnénk tiltani a routerről, megváltoztathatjuk a jelszót, sőt, még tűzfalat és vírusellenőrzést is bekapcsolhatunk, de ha zavaróak az értesítési LED-ek, azokat is kikapcsolhatjuk. Sajnos a tűzfal nem igazán akart működni egy – szándékosan meglátogatott – kártékony kódot futtató honlapnál (a számítógép vírusirtója természetesen jelzett), így csak erre a védelemre nem érdemes rábízni magatokat.

A Xiaomi routerek internetes kezelőfelületét a 192.168.31.1 IP címet a böngészőbe beírva érhetitek el, az applikációkon kívül itt is beállíthatóak a főbb jellemzők. Ugyan a felület kínai karaktereket használ, de a Chrome Google Fordító pluginjával az egész felület magyarra fordítható és értelmezhető.  Véleményem szerint borzalmas használni, vagy magyar lesz a sok menüpont, vagy nem (az F5 segít, de akkor is…), illetve nem annyira kiforrott, mint egy Netgear, Asus, Cisco stb. routeré. De összességében okunk nem lehet panaszra, mert mindent megkapunk amire szükségünk van egy routernél. Mérhetjük a kapcsolat sebességét, eszközönként állíthatjuk a sávszélességet, fix IP-t oszthatunk. A routeren módosított OpenWRT firmware fut, de azt jelen pillanatban nem lehet módosítani, az előző eszközökön ez nem jelentett akadályt. 

A fenti képeken látható egy pár screenshot a már lefordított felületről, ezek alapján képet kaphattok arról, hogy meg tudnátok-e barátkozni a látvánnyal. Lehet szokatlan a vízszintes menüelhelyezés, de ettől még működik. Fájó pont, hogy ugyan az applikációban benne van, de csatlakozó híján nem működik a külső HDD-k hozzáadása, így a photo backup funkció sem. 

Sebesség, tapasztalatok
Mi Router AX1800 - a megfizethető Wi-Fi 6 router

A Xiaomi Mi Router AX1800 egy nem is olyan régi, de nagyon problémás TP -Link Archer C5 helyett érkezett, elsődleges cél az lett volna, hogy lefedjen egy teljes kétszintes családi házat, de ez sajnos nem sikerült teljes mértékben, találhatóak még lefedetlen helyek (a legeldugottabb sarkok, a routertől a házban legtávolabb lévő helyeken), így megmaradt a második router is AP üzemmódban. Itt jönne jól egy második – Mesh-képes eszköz -, így talán még az AX3600-ról is olvashattok majd tesztet. Az viszont elmondható, hogy a ház 85-90%-át ellátja internettel a Xiaomi Mi AX1800, illetve sík terepen a routertől 45-50 méter távolságban is értékelhető a jelszint. A leglátványosabb változás az okoseszközök gyorsabb elérése volt, az okosizzók azonnal világítani kezdtek a bekapcsológomb megnyomása után, a Xiaomi porszívó pedig a helyzetétől függetlenül azonnal mutatta a töltöttségét, a szobában található pozícióját és természetesen késlekedés nélkül elkezdte a munkát. Eddig erre akár perceket is kellett várni, így ez mindenképpen pozitív változás.

Pár mérési eredmény a fenti képeken látható, sajnos Wi-Fi 6 szabványt támogató eszköz még nincs a tulajdonomban, így a mérések között ilyen jellegű adat nem található, de így sem lehet ok panaszra. Az első képen a router és a telefon közötti kapcsolat sebessége látszik, míg a másodikon a bejövő kapcsolaté. A többi képen pedig a jel erőssége látható, messze a Xiaomi Mi Router AX1800 mellett találhatjuk a legmagasabb értéket. Az eredmények nem csupán papíron, hanem a valóságban is megállják a helyüket, sokkal gyorsabban töltődtek be a weboldalak, mint a Xiaomi router használata előtt, illetve a kapcsolat sem szakadozott, mint korábban. A teszt megírása idején éppen tart a Banggoodon a Summer Prime Sale elnevezésű akció, ahol még több kedvező árú terméket tudtok megvásárolni, illetve a lenti képre kattintva kifejezetten a háztartásotokhoz szükséges dolgokat tudjátok megvásárolni, most kifejezetten jó áron.

Egy kedvező ár/érték arányú, minőségi routert próbálhattunk ki a Mi AX1800 személyében, a teljes összefoglalót lejjebb olvashatjátok. Amennyiben elakadnátok, a teszthez kapcsolódó fórumban tudtok kérdezni tőlünk a működéssel kapcsolatban. 

Banggood WW
Összefoglaló
8.4A mi értékelésünk
Hatalmas tudás kedvező áron

A Xioami felső-közép kategóriás routere nem okozott csalódást, hiszen a Wi-Fi 6 szabvány számos olyan újdonságot hozott a számítástechnika életébe, amik nélkül élhetünk ugyan, de ha megismerjük őket, akkor rájövünk, hogy mit veszítettünk eddig. Ugyanis a Xiaomi Mi Router AX1800 kifejezetten jól sikerült, még akkor is utáltuk a telepítés során fellépő kellemetlenséget (bízunk abban, hogy egyedi hiba volt) és a kínai nyelvű webes felület sem a kedvencünk. Ezektől eltekintve a router képes ellátni egy család egyidejű internet-igényét is, illetve egy nagyobb családi ház sem jelent túl nagy feladatot, bár annak esetek amikor egy második - Mesh-képes - router jó szolgálatot tehet. Akinek a sávszélesség, vagy a 128 db maximálisan kapcsolódó eszköz kevés lenne, akkor választhatja az AX3600-os modellt is, közel dupla árért. Úgy gondoljuk, a Mi AX1800 router általános felhasználásra nagyon jó választás, hiszen a jövő a Wi-Fi 6 szabványé. A lenti ár-összehasonlításból érdemes az EU Priority Line szállítási móddal-, vagy EU raktárból elérhető webáruházak ajánlatai közül választani! Nekünk a router tetszett, ajánlott darab.

Ár/érték arány
9
Szolgáltatások
9
Dizájn, építési minőség
8.5
Megbízhatóság, működés
8
Felhasználói élmény
7.5
POZITÍVUMOK
 • jó ár/érték arány
 • appból vezérelhető
 • dizájnos megjelenés
 • sok szolgáltatás/újdonság
 • WPA3 titkosítás
NEGATÍVUMOK
 • nincs magyar nyelvű applikáció
 • nehézkes telepítés
 • a webes felület kissé nehezen kezelhető és kínai nyelvű
A Xiaomi Mi Router AX1800-at itt tudod megvásárolni
1
0
Xiaomi Router AX1800
Coupon
Ennyi ideje hozzáadva: 4 év

Xiaomi Router AX1800

$67,99 $74,99
-9%
Szállítás: 5,08$ EU Priority Line Raktár: Kína Teszt: Mi Router AX1800 – a megfizethető Wi-Fi 6 router Reviews ...
MEGNÉZEM
BGN13HYR
[icon name="truck" class="" unprefixed_class=""] 5,08$ EU Priority Line
Még több router ajánlat

Friss ajánlatok minden nap

Köszönjük, hogy olvasol minket. Azon fáradozunk, hogy a lehető legjobb ajánlatokat oszthassuk meg Veled. Maradj velünk, építsünk közösséget!

Mi Router AX1800 - a megfizethető Wi-Fi 6 router
Ajánlatok a weddmegonline.hu YouTube csatornájáról:
_bzfn1MmFO4
ANGWATT T1 elektromos roller teszt
40:55
2i8gbrDi4Ts
Eleglide M2 elektromos mountain bike teszt
34:24
vvqjo2RERUE
Duotts C29 elektromos mountain bike teszt
27:58
2UgxChrh0kg
Inmotion S1 elektromos roller teszt
30:34
jKt4ulGJPoY
KugooKirin G3 elektromos roller teszt
31:45
wN6tfWftuU0
Navee N65 terep és emelkedő
10:05
u7LWEbg5c6U
BlitzWolf BW-CMM2 eszpresszó kávéfőző teszt
04:35
0
ANGWATT T1 Off-Road Electric Scooter (2x3000W) – EU raktár
Coupon
Ennyi ideje hozzáadva: 1 hónap

ANGWATT T1 Off-Road Electric Scooter (2x3000W) – EU raktár

$1299,58 $1407,97
-8%
Teszt: ANGWATT T1 elektromos roller – az adrenalinbomba Reviews Szász Sándor ...
MEGNÉZEM
Mutasd a kuponkódot!
Szász Sándor (Alex)
Mutasd a teljes profilt Szász Sándor (Alex)

A weddmegonline.hu és a nekedveszem.hu megálmodója és alapítója. Végzettségét tekintve közgazdász, az elmúlt húsz évet a médiaiparban töltötte. 2019. januárja óta kizárólag a weblapjaival foglalkozik.

Írd meg Te is a véleményed!

   Szólj hozzá

   weddmegonline
   Új Felhasználó Regisztráció
   Köszöntünk a weddmegonline.hu oldalon, örülünk, hogy benéztél hozzánk. Ha kuponkódot keresel, vagy elakadtál, chaten, vagy privát üzenetben nagyon szívesen segítünk.