TrueCam H7 menetrögzítő kamera – biztonság QHD felbontásban

A "MUTASD A KUPONKÓDOT!" gomb megnyomása után az akciót tartalmazó weboldal új ablakban megnyílik és a kuponkód a vágólapra kerül.

A bejegyzésekben és ajánlatokban szereplő webáruházak partnereként, a megvalósult vásárlások után a weddmegonline.hu weboldal jutalékot kap, a termékek vagy szolgáltatások megvásárlása a partnereink weboldalain történik. A weboldalunkon feltüntetett árak és elérhetőségek a feltüntetett dátum/idő szerint pontosak és változhatnak és nem minősülnek ajánlattételnek. A weboldalon szereplő tesztekben megjelenő tartalom kizárólag a szerző véleményét tükrözi, a leírt tartalomra külső félnek - például a bejegyzésben szereplő webáruházaknak, a termék gyártójának, forgalmazójának - ráhatása nincs. A bejegyzésekben található kuponkódok az automatikusan létrehozott ajánlatok kivételével - ellenőrzés után kerülnek ki az oldalra, így a megosztás pillanatában egészen biztos, hogy működnek - az utolsó módosítás ideje a dátumból látható. Arra nincs kapacitásunk, hogy figyelemmel kísérjük, hogy meddig használhatóak, így ha egy kuponkód már nem érvényes, akkor sajnos lemaradtál róla. Hogy ez ne történhessen meg, iratkozz fel a weddmegonline Telegram csatornájára, így az összes újonnan feltöltött, vagy megváltozott kuponkódról azonnal értesülhetsz! A weddmegonline.hu működéséről bővebben itt olvashatsz.
Bővebben +

banner

TrueCam H7 menetrögzítő kamera teszt

[toc]

Amióta a LAMAX S9 Dual menetrögzítő kamera telepítve van az autómban, azóta sokkal nagyobb biztonságban érzem magam az útjaim során, mert egy vitás helyzetet akár azonnal visszanézhetek, hiszen a visszapillantó tükörbe épített fedélzeti kamera – illetve a hátsó szélvédőre rögzített másodlagos egység – mindent FHD-ban rögzít. A részletek tökéletesen látszanak, ezen kívül a telepített kamerákról is időben értesítést kapok, bár személy azon sofőrök közé tartozom, akik kínosan ügyelnek a közlekedési szabályok betartására. 

A mai tesztben – szintén az elem6 cégcsoport jóvoltából – egy újabb fedélzeti kamerát ismerhettek meg a TrueCam H7 személyében, mely más szempontokat helyez előtérbe, mint azt a LAMAX modellje tette. Jelen kamera esetén a fő hangsúlyt a kis méret, az egyszerű telepítés és az akár 2560×1440@30 (QHD) felbontás kapta, a rögzített felvételek a WDR funkciónak és az éjszakai üzemmódnak köszönhetően a lehető legrészletesebbek. Az opcionális hátsó kamera segítségével a mögötted történteket is rögzítheted, míg a – szintén külön megvásárolható – polárszűrő megszünteti a tükröződéseket és a fényvisszaverődéseket. A TrueCam kamerák közül egyedül a H7 modellnél találhatjuk meg a time-lapse funkciót, mely segítségével akár a parkolás során is megfigyelhetjük, hogy mi történik az autónk körül (ez a funkció állandó tápellátást igényel), vagy akár ebben a módban is rögzíthetjük az utunkat, ami nem csak egészen jó szórakozás, de a memóriakártya kapacitását is jobban ki lehet használni. 

Ismereteim szerint Európában jelenleg nincs egységes szabályozás az autós menetrögzítő kamerák használatával kapcsolatban, van ahol használható, de van ahol büntetnek érte - Magyarország az első kategóriába tartozik. A legtöbb országra érvényes közlekedésbiztonsági előírás szerint a kamera nem korlátozhatja a vezető szabad kilátását, illetve az adatvédelmi (GDPR) törvények értelmében a megosztott felvételen nem lehet felismerhető sem a rendszám, sem a rajta szereplők arca. Az autós kamerák felvételei ugyan felhasználhatóak egy esetleges eljárás során - abban az esetben ha a felvétel az érdekeinket védi -, de a bíróságokat semmi nem kötelezi ezen felvételek elfogadására. Ezen kívül ha a készülékben található GPS modul, nem számít hiteles mérőeszköznek, így a hatóságok a vele rögzített sebességadatot sem kötelesek figyelembe venni. 

A fedélzeti kamera beállításai 2,4/5 GHz-es WiFi-n keresztül kapcsolódva a Kacam nevű applikáción keresztül érhetőek el, a telepítés után szinte teljesen elfelejthetjük az eszközünket, hiszen a rögzítés azonnal elindul amikor a TrueCam H7 tápot kap, azaz ha ráadtuk a gyújtást az autóra. A telepített radarok- és  a közlekedési lámpákba épített, piroson való áthaladást rögzítő kamerák adatbázisa most sem hiányzik, jelenleg 40.000 helyet tartalmaz Európa szerte. Nem is maradt más hátra, mint megnézni a fedélzeti kamerát működés közben.

A gyártó termékeit a nagyobb magyarországi elektronikai cikkeket forgalmazó webáruházakban be tudod szerezni, ez TrueCam H7 menetrögzítő kamera esetében sincs másképp.

TrueCam H7 menetrögzítő kamera

49.990 ft-tól
Kijelző nélküli, feltűnésmentes, csúcsminőségű videót biztosító, mobiltelefonos alkalmazással vezérelhető menetrögzítő kamera. A beépített GPS- és a radar-adatbázis segítségével elkerülhetőek a büntetések.
Általános leírás

A TrueCam H7 menetrögzítő kamera segítségével a vezetés még biztonságosabbá válik, hiszen egy esetleges baleset során QHD minőségű felvétellel rendelkezel majd a történtekről. Ezen kívül a telepített radarokról és a közlekedési lámpákba elhelyezett-, a piroson való áthaladást rögzítő kamerákról is tájékoztatást kapsz, így lesz időd lelassítani, még mielőtt megtörténne a baj. A menetrögzítő kamerának nincs kijelzője, kis méretének köszönhetően bárhová elhelyezheted az autódban, szinte feltűnésmentesen. A TrueCam H7 vezérlése egy magyarul is tudó alkalmazáson keresztül történik – telepíted és el is feledkezhetsz róla, innen kezdve a működés automatikusan történik.

  • egyszeri telepítés: tedd fel egyszer, aztán el is felejtheted
  • könnyű kezelés applikáción keresztül 
  • opcionális hátsó kamera és mágneses CPL (polár) szűrő a még nagyobb biztonságért és a jobb minőségű videókért
  • vedd észre időben a radarokat: a folyamatosan bővülő radar-adatbázis segítségével időben leveheted a lábad a gázpedálról
  • QHD felbontás a még több részletért
  • láss az éjszakában: kiváló minőségű felvételek a városon kívüli sötét útszakaszokon is az éjszakai üzemmódnak köszönhetően
  • nagyobb kontraszt a WDR funkció segítségével
  • vízjelek a videó-felvételen: GPS koordináta, idő, sebesség – mind a felvétel része lehet ha úgy szeretnéd
  • hurokfelvétel: soha nem fogy el a tárhelyed, szükség esetén a legrégebbi – nem zárolt – felvételeid törlődnek, hogy helyet adjanak az újabbaknak
  • felvétel zárolás: a fontos felvételeket zárolhatod, így egészen biztos nem tűnnek el ha egyszer szükséged lesz rájuk
  • 3 intervallumban állítható time-lapse felvétel, hogy parkolás alatti is biztonságban tudd az autód (csak állandó tápellátás esetén működik)
  • G-szenzor: ütközés esetén az aktuális felvétel azonnal zárolva lesz a véletlen törlés elkerülése érdekében
  • szuperkondenzátor a hosszabb élettartamért és a maximális biztonságért
A TrueCam H7 menetrögzítő kamera főbb jellemzői
ÁltalánosMárka: TrueCam
Típus: menetrögzítő kamera
Modell: H7
Szín: fekete
JellemzőkKijelző: nincs
Memóriakártya: akár 128 GB micro SDHC
Csatlakoztathatóság: Wi-Fi (2,4/5 GHz), mini USB
Applikáció: van (Kacam)
Hangvezérlés: nincs
Akkumulátor: szuperkondenzátor 

Multimédia

Videó felbontás:
 – első kamera: 2560×1440@30
 – hátsó kamera (opcionális): 1920×1080@30
Látószög:
 – első kamera: 140°
 – hátsó kamera (opcionális): 130°
Videó formátum: MP4
Tömörítés: H.264/H.265
Fénykép formátum: JPG
Fénykép felbontás: 4 MP
Hang: beépített mikrofon
Funkciók: GPS-modul sebességmérő kamera detektorral, hangvezérlés, WDR, G-szenzor, hurokfelvétel, fájlvédelem, automatikus indítás, állítható vízjelek a videóban (idő és dátum, sebesség, GPS koordináták)

Méret és súly

Termék súlya: kb. 125 g 
Termék mérete (LxWxH): 98x30x45 mm 

A doboz tartalma

1 x TrueCam H7 menetrögzítő kamera 3M tartóval
1 x autós töltő 2 db USB porttal
1 x micro USB tápkábel
1 x adatkábel videó átvitelhez
5 x 3M kábelrögzítő
1 x kábelbehúzó
2 x elektrosztatikus matrica
1 x tárolózsák
1 x tartalék tartó
1 x többnyelvű használati utasítás
1 x biztonsági utasítások
2 x TrueCam matrica
1 x mágneses TrueCam matrica
Kicsomagolás, első benyomások
TrueCam H7 tartozékok

A TrueCam H7 menetrögzítő kamera barna színű, közel szabályos négyzet alakú papírdobozát kézbe véve az első gondolatom az volt, hogy biztosan újrahasznosított anyagból készült- és igazam is lett, az egyik oldalon ott díszeleg a “100% RECYCLED BOX” felirat, ami igencsak dicséretes tény, hogy a gyártó gondolt a környezetének megóvására is. A csomagolás letisztult, a feliratok – beleértve a TrueCam eredetileg három színből álló logóját is – fekete színűek. A doboztetőre a menetrögzítő kamera szemközti oldalának stilizált képét és nevét nyomták, míg a hátoldalon a TrueCam H7 hátsó feléről készült kép mellett a specifikációt olvashatjuk el. 

A doboztető leemelése után először a használati utasítás pillanthatjuk meg, mely alatt a gondosan becsomagolt kamerát és a tartozékok fekete színű kartondobozát találjuk, utóbbin a szükséges alkalmazás QR kódja is beolvasható, illetve a WiFi bekapcsolásának módját is elolvashatjuk. Mindezek alatt a TrueCam felirattal és a gyártó logójával nyomott, szürke színű, fűzős tárolózsák helyezkedik el. A tartozékok között találunk egy kábelbehúzót, öt db kábelrögzítőt, táp- és adatkábelt, autós töltőt (5V/3,1A) 2 db USB porttal. Az S9 Duallal ellentétben a tápkábel nincs egybeépítve az autós töltővel, így igény szerint utóbbi kiváltható egy többportos egységgel. A pack része két elektrosztatikus matrica is, mely a kamera eltávolítását könnyíti meg a szélvédőről, egy tartalék tartó, ha nem csak egy autóban szeretnénk használni a menetrögzítő kamerát, illetve pár darab matrica, melyek közül van mágneses is – elég sok mindenre gondoltak a gyártó.

A TrueCam H7 kameráját fólia védi, a szállítás során egészen biztos, hogy nem fog sérülni a lencse. Viszont a fólia eltávolítása után nálam elég mocskos maradt a felület, az első használat előtt szarvasbőrrel vagy objektív tisztító tollal érdemes óvatosan letakarítani, hogy semmi ne rontsa le a felvétel minőségét.

A henger alakú, fekete színű, műanyagból készült kamerát kézbe véve elsőre feltűnik valóban kis mérete, egyáltalán nem túlzó a gyártó “Annyira feltűnésmentes, hogy Ön is megfeledkezik róla” szlogenje, nem véletlenül a Hidden sorozat tagja. Az egység szélessége 10 centiméter alatti, a henger alapjának – azaz a TrueCam H7 oldalainak – átmérője csupán 30 milliméter, míg a tartókonzollal mért magasság is csak 4 és fél centiméter. A kamera kialakítására nem lehet semmilyen panaszunk; nem nyekereg ha nyomkodjuk, nem találhatunk rajta sorját, olyan érzés kézben tartani, mintha egy kis ékszerdobozt fognánk. Amibe bele lehet kötni, az a 3M tartó rögzítése a kamera testéhez, mégpedig azért, mert rettentően szorul. A gyártó egyértelműen gondolt arra, hogy ha két autóban szeretnénk használni a kamerát, akkor egyszerű dolgunk legyen, hiszen a dobozban egy extra tartó is lapul, amit egy második autóba tudunk telepíteni, illetve a hordozózsák is megvédi az eszközt a sérülésektől. 3 méter hosszú micro USB tápkábelt többek között innen is tudtok vásárolni, mert ebből csak 1 db tartozék, ami lássuk be, nem túl ésszerű, hiszen ez is szükséges a működéshez. Szóval a kamera levétele a tartóról még beszereletlen állapotban sem egyszerű, felragasztva pedig attól féltem, hogy letépem az egészet a szélvédőről. Ha nem csak egy autóban szeretnétek használni a fedélzeti kamerát, akkor telepítés előtt érdemes lehet próbálgatni a fel/le szerelés módját, fix telepítésnél természetesen ez nem okoz semmilyen gondot.

A kis kitérő után térjünk vissza a kamera első oldalához, ahol a TrueCam logó és felirat mellett találjuk a 140°-os látószöget biztosító optikát. Az egység bal oldali 1/3-a – ahol a H7 a 3M tartóval kapcsolódik – fix, a jobb oldal a hossztengely mentén forgatható, telepítéskor így állítható be a megfelelő pozíció. A kamera hátulján két darab visszajelző LED-et, egy mikrofont, illetve a reset gombot találjuk, mögöttük – a készülék testében – a hangszóró helyezkedik el. A két LED közül az első a felvétel készítése közben pirosan villog, a második pedig a GPS műholdak megtalálása után zöld színben folyamatosan világít.

TrueCam H7 menetrögzítő kamera - biztonság QHD felbontásban

A fedélzeti kamera jobb oldalán a működéshez szükséges csatlakozókat-, illetve a Wi-Fi gombot találjuk, mégpedig a tápellátásért/számítógéppel való összekapcsolásért felelős micro USB aljzatot, a micro SD kártya nyílását- és az opcionálisan csatlakoztatható hátsó kamera csatlakozási pontját. A GPS modul a TrueCam H7 belsejében található, ami nagyon jó hír, hiszen nem kell külön eldugni a külső egység kábelét, mint ahogy az a LAMAX S9 Dual esetében szükséges volt; így csak a tápkábelt kell elvezetni a kédergumi alatt, illetve az opcionálisan vásárolható hátsó kameráét. Véleményem szerint a védelem úgy teljes, ha a hátunk mögött zajló események is rögzítésre kerülnek, ezért személy szerint ajánlom a kiegészítő kamera beszerzését.

A Wi-Fi gomb elhelyezése a sofőrhöz legközelebb eső helyre történt, aminek azért van jelentősége, mert a gomb többfunkciós. Rögzítés közben egyszer megnyomva zárolja az éppen futó felvételt, azaz ha a kártya betelik és a régebbi fájlok törlődnek, hogy az újak rögzülni tudjanak, a védett fájlok akkor is megmaradnak. A gombot 3 másodpercig benyomva tartva ki/be kapcsolható a kamera Wi-Fi-je, duplán kattintva pedig a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es frekvenciák között válthatunk. Bekapcsológombot nem találunk az eszközön, ugyanis amint tápot kap a kamera, a rögzítés azonnal elkezdődik és a tápfeszültség megszűnéséig tart. A TrueCam H7 nem tartalmaz akkumulátort, ehelyett úgynevezett szuper-kondenzátorral látták el, mely hosszabb élettartamot, maximális biztonságot garantál és nem zavarják a hőmérséklet-változások sem.

Essen pár szó az opcionálisan beszerezhető hátsó kameráról is.  Ennek kábele soklábas csatlakozóban végződik, így felszereléskor magát a kamerát nem kell bevonni a kábelezési folyamatba, félre lehet tenni, így nem tud megsérülni. Mivel a TrueCam H7 nem képes tolatókameraként funkcionálni (nem rajzol segédvonalat, mivel nincs kijelzője), ezért a kábel végén nem található piros színű vezeték, mint a LAMAX Dual S9 esetében, viszont utóbbinak a hátsó kamerája csatlakoztatható a H7-hez, így ki tudtam próbálni, tökéletesen együttműködnek. A kisméretű hátsó kamera talpa 3M öntapadó matrica segítségével fixen rögzíthető a hátsó szélvédő belső felületére, míg az optika megfelelő helyzetének beállítása a kamera testének tekerésével történik, hasonlóan az első egységhez.

menetrögzítő kamera használatához elengedhetetlen a Kacam nevű alkalmazás, mely segítségével a kamera beállításait lehet megváltoztatni, élőképet lehet nézni, az elkészült képeket és/vagy videókat a telefonra menteni, vagy éppen fotót készíteni az aktuális forgalomról. Az applikáció letöltéshez szükséges QR kódot a gyártó honlapján találhatjátok meg, ahogy az akciókamera teljes – többnyelvű – használati útmutatóját is. Jó hír, hogy itt a legfrissebb firmware- és a sebességmérő kamerák adatbázisának frissítései is hozzáférhetőek a szériaszám megadása után – a szériaszám a doboz alján található.

A TrueCam H7 menetrögzítő kamera használatba vétele
TrueCam H7 autós kamera teszt

Első lépésként érdemes a TrueCam H7 menetrögzítő kamera telepítése előtt elvégezni az esetleges firmware- és telepített traffipax adatbázis frissítést (a teszt írásának időpontjában nem volt elérhető újabb verzió) és a kábelezést. Igazság szerint jelen esetben a kábelezés költői túlzás, csak a tápkábelt – illetve ha van hátsó kamera, akkor annak a kábelét – kell behúzni a mellékelt eszközzel. Egyébként mindkét lépés megtehető azután is, hogy a TrueCam H7 felkerült a végleges helyére, de talán egyszerűbb így. A maximum 128 GB kapacitású és minimum class 10-es sebességű micro SDHC memóriakártya behelyezése- és a 3M tartó szélvédőre való ragasztása után az eszköz lényegében készen áll a használatra, de előtte van még pár feladatunk.

A tápkábelt az első szélvédő és a tetőkárpit találkozásánál kell elkezdeni óvatosan elvezetni. Nagyjából 10 centiméter hosszú kilógást hagyva a csatlakozónál, szép lassan nyomkodjuk bele a résbe a kábelt és a mellékelt műanyag szerszám segítségével toljuk beljebb, így a vezeték szinte teljes mértékben elrejthetőek az utastérben. Ha mégsem ezt az utat választjuk, akkor a mellékelt 5 darab ragacsos kábelrögzítő segítségével ízlésesen megtehető a kábel rögzítése. Ha az opcionálisan megvásárolható hátsó kamera is üzembe lesz helyezve, akkor annak a kábelét a bal oldalon érdemes elvezetni, mert ebben az esetben nem kell törést vinni a vezetékbe a csatlakoztatásnál. A fűtőszálas hátsó szélvédők nem fognak gondot okozni a felvételen, mert az optika nagyon közel helyezkedik el az üveghez, a minimális közelpont (ahol már éles képet látunk) ennél jóval távolabb van. 

A végleges felhelyezés előtt meg kell találni a megfelelő helyet az egység számára, mégpedig célszerű valahová a visszapillantó tükör mögé telepíteni, mert így egyáltalán nem zavarja a vezetőt a kilátásban. Amire érdemes ügyelni, hogy legyen megfelelő tér a kamera levételéhez – a 3M tartó 4 centiméter hosszúságú, ez van ráhúzva a H7 talpára. Így ennyi hely minimum szükséges az eltávolításhoz, hogy oldalra húzáskor ne ütközzön semmibe a dashcam teste (például a visszapillantó tükörbe). A mellékelt elektrosztatikus matricát vagy használjuk, vagy nem, szerepe csak a talp leválasztásának megkönnyítése a szélvédőről.

A felület megtisztítása után a 3M tartóról el kell távolítani a fóliát (a tartó a kamerára felhelyezve érkezik, ha nem így lenne bele kell csúsztatni a kamera talpába), az optikát a megfelelő szögbe tekerni és a matricát a szélvédőre nyomni, majd egy kis ideig tartani. Felmerülhet, hogy honnan tudható, hogy mi a megfelelő szög, hiszen az eszközön nincs kijelző? A kérdés nagyon jó; ahhoz, hogy a kamera végleges felszerelése előtt lássuk, hogy a TrueCam H7 milyen képkivágást fog rögzíteni a memóriakártyára – azaz jól válasszuk ki a helyét és megfelelően állítsuk be a pozícióját -, segítségül kell hívnunk az applikációt. Szóval a ragasztással még várnunk kell egy kicsit.

Az applikáció használata
TrueCam H7 menetrögzítő kamera - biztonság QHD felbontásban

A Kacam applikáció QR kódja megtalálható a TrueCam H7 menetrögzítő kamera tartozékainak dobozán, a használati utasításban és a kamera internetes oldalán is, melyet letöltve és telepítve mobiltelefonon keresztül is hozzáférést kapunk a kameránkhoz és a memóriakártyán tárolt fájlokhoz. Ezen kívül a beállításokban is számos dolgot állíthatunk be, de ami jelenleg fontos nekünk, hogy láthatjuk a kamera által rögzítésre kerülő élőképet is. Az applikáció telepítés után a kamerát dugjuk rá a tápra, az azonnal bekapcsol és a rögzítés is automatikusan elindul (közben beszélget velünk, de ez később kikapcsolható). Kapcsoljuk be a Wi-Fi-t a henger jobb oldalán található Wi-Fi gomb megnyomásával és a telefonunkkal kapcsolódjunk a TrueCamH7-xxxxxx_5G/2.4G hálózathoz, melyek között a most már kéken világító gomb kétszeri megnyomásával tudunk váltani (a kapcsolódáshoz szükséges jelszó:  12345678). Sikeres kapcsolat után az applikáció főképernyőjének közepén található “TrueCamH7” feliratra kattintva el is értük a menetrögzítő kameránkat. Ha nem sikerülne elsőre, akkor a telefonon az adatkapcsolat kikapcsolása után menni fog. Ezután a telefonon megjelenik az élőkép, most már be tudjuk állítani a helyes pozíciót, majd az autós kamera a végleges helyére rögzíthető, majd el is lehet felejtkezni róla.

A gyújtás ráadásakor ahogy tápot kap a TrueCam H7 menetrögzítő kamera, azonnal elkezdődik a rögzítés, ezt a bal szélső LED piros villogása jelzi, míg a mellette lévő GPS visszajelző előbb-utóbb zölden világít, ami a sikeres GPS pozicionálást jelzi (amennyiben nincs kapcsolat a GPS műholdakkal, úgy természetesen sem a pillanatnyi sebesség, sem a pozíció nem kerül rögzítésre a felvételen). A memóriakártya nem fog betelni – hacsak nem protektálunk minden felvételt, ez meg nem igazán életszerű -, mert ha kevés a hely, akkor a legrégebbi védelem nélküli felvétel automatikusan törlődik.

Az alkalmazásba való bejelentkezés után a főképernyőn az élőkép fogad bennünket, balról jobbra a felvétel időtartama- a telefonra való mentés ikonja-, a fényképfelvétel gomb-, az aktuális felbontás- és a teljes képernyőre való váltás ikonja látszódnak. Utóbbi állásban már a rögzített képet látjuk, tehát a felvétel készítésének időpontja és a sofőr neve mellett választásunk szerint szerepelhetnek a GPS koordináták és a pillanatnyi sebesség is. Az élőkép alatt található hat dedikált ikon segítségével nézhetőek meg a memóriakártyán található felvételek, állítható le a felvétel, kapcsolható ki a mikrofon és állítható be a felbontás, ezt érdemes 1440P30-ra váltani, hogy minél részletesebb videó álljon a rendelkezésünkre ha szükségünk van rá. A kamera átkapcsolása gombbal az első- és az opcionális hátsó kamera képe között válthatunk.

A menü jól átgondolt, bár vannak benne elírások, nem minden van lefordítva, de pontosan érthető mi a funkció. A menüpontok egyébként kamerafüggőek, a LAMAX S9 Dual esetében más beállítások elérhetőek, mint amikor TrueCam H7-et használunk, hiszen például utóbbinál sajnos nincsenek ADAS funkciók, így felesleges is lenne. Most következzenek azok a funkciók, amiket érdemes átnézni és beállítani az első használat előtt:

  • figyelmeztetés rögzített sebességmérő kamerák esetén (ki/sípolás/hang): a funkció segítségével értesítést kaphatunk az adatbázisban rögzített kamerák helyzetéről és a sebességhatárról angol nyelven
  • G-szenzor érzékenysége (ki/mély/közepes/magas): a G-szenzornak köszönhetően a kamera rögzíti például az autóbalesetek során fellépő ütközéseket – amint a kamera ütközést észlel, azonnal lezárja az aktuális felvételt, megóvva azt a felülírástól – nem érdemes a magas beállítást használni, hamar elfogy a tárhelyünk
  • WDR (Wide Dynamic Range): a funkciónak köszöngetően a kamera szélesebb kontrasztarányban rögzíti a képet, így a kamera jobban tudja kezelni a az olyan helyzeteket amikor a kép egy része árnyékban van, a másik részen süt a nap – érdemes bekapcsolni
  • time-lapse időtartam (0,2/0,5/1 mp): egyfajta gyorsított felvételt kapunk, illetve állandó tápellátással figyelhetjük a parkoló autónk körüli eseményeket – ha aktív, menet közben is így rögzít a kamera, fontoljuk meg a használatát
  • időbélyegző/GPS vízjel/sebesség megjelenítése: beállítható, hogy mi látszódjon a felvételen
  • kódoló formátum (H264/H265): a H.265 feleakkora fájlméret, dupla tömörítés
  • felvétel hosszúsága (1/3/5 perc): egyes felvételek hossza állítható be – ha a memóriakártya megtelik, a kamera elkezdi felülírni a legrégebbi nem zárolt felvételeket

A fenti funkciókat érdemes bekapcsolni, illetve ízlés szerint beállítani és el is indulhatunk.

Jellemzők, tapasztalatok
TrueCam H7 menetrögzítő kamera - biztonság QHD felbontásban

A TrueCam H7 menetrögzítő kamera a legtöbb esetben elég gyorsan megtalálja GPS műholdakat – a menüben látható az aktuális állapot -, de volt már rá példa, hogy az első pár kilométeren nem talált jelet, de ez inkább kivételnek mondható. Amikor egy fix traffipax- vagy egy piros lámpán való áthaladást figyelő kamera közelébe érünk, akkor az eszköz már jóval a helyszín előtt (500/800 méter – városon belül/kívül) hangjelzéssel figyelmeztet bennünket a tényre – a LAMAX S9 Dual kicsit korábban értesít. Megismerhetjük a kamera távolságát és a legnagyobb megengedett sebességet, egy férfihang tolmácsolásában (a hangszóró hangerejét érdemes maximálisra állítani, akkor nem üvöltő zene mellett is hallható). Ez nem azt jelenti, hogy nyugodtan száguldozhatunk – érdemes mindig a megengedett legnagyobb sebességet nem túllépve közlekedni -, de jól tud jönni. Amit sajnálok, hogy az ADAS funkciók kimaradtak, a sávelhagyásra való figyelmeztetés (LDWS) sok elalvásos balesetet meg tud előzni.

Az elkészült videók .MP4, a fényképek .JPG formátumban rögzülnek, a fájlnevük a “dátum_órapercmásodperc_00” formátumot követi (2021_09_17_090815_00.MP4/.JPG) így könnyen beazonosítható a készítés időpontja. A memóriakártyán található folderek egyértelművé teszik, hogy mi található bennük (back_emr/back_norm/back_photo/front_emr/front_norm/front_photo). A back_emr és front_emr  könyvtárakban található fájlokat vagy mi tettük védetté a Wi-Fi gomb egyszeri megnyomásával felvétel közben, vagy valamilyen külső behatás miatt lettek automatikusan rezerválva, például egy ütközés miatt. A TrueCam H7 fedélzeti kamerát a mellékelt adatkábel segítségével laptophoz is csatlakoztathatjuk, ilyenkor külső meghajtóként viselkedik és direktben másolhatóak róla a mentett képek, videók. QHD beállítás esetén egy 3 perces felvétel nagyjából 300 MB helyet foglal el a memóriakártyán, 13 Mb/s átviteli sebesség és HEVC (H.265) kódolás mellett, míg a 2560×1440 felbontású fényképek mérete 5,7 MB. Érdekességképen megjegyzem, hogy a LAMAX S9 Dual esetében a videók mérete FHD felbontásban volt hasonló H.264 tömörítési technológia használata esetén.

TrueCam H7 menetrögzítő kamera - biztonság QHD felbontásban TrueCam H7 menetrögzítő kamera - biztonság QHD felbontásban
TrueCam H7 menetrögzítő kamera - biztonság QHD felbontásban TrueCam H7 menetrögzítő kamera - biztonság QHD felbontásban

A fenti két pár képen láthatóak a fedélzeti kamerával készült fényképek álló helyzetben és menet közben fotózva, illetve a videóból kivágott képkockák nappal és éjszaka – közvilágítás nélküli – országúton. Látható, hogy napközben a minden tökéletesen élesen látható, még a kettővel előttünk álló autó rendszáma is leolvasható. Az éjszaka felvételekből ugyan nem fogunk úti videókat vágni, de egy baleset során az előttünk lévő gépjármű egyértelműen beazonosítható, a karambol előtti történtek természetesen tökéletesen követhetőek. Az elkészült felvételeket leggyorsabban a Kacam appban tudjuk megnézni, levédeni, letölteni a telefonunkra (akár csak kis részletet is) vagy ha nincs rá a továbbiakban szükségünk, akkor le is tudjuk törölni őket, bár ha a kártyáról elfogyott a hely, akkor ez automatikusan megtörténik a nem rezervált fájlok esetében. Ha szeretnénk az utókor számára megőrizni a videókat, akkor ennek az egyik módja a memóriakártya eltávolítása és tartalmának számítógépre történő átmásolása, vagy közvetlenül laptopra dugva a H7-et.

Amit a TrueCam H7 esetében nem tud az applikáció, az a rögzített felvétel lejátszása közben az útvonal megrajzolása (a LAMAX S9 Dual tudja). De nem kell elkeseredni emiatt, mert létezik rá megoldás, mégpedig a GPSPlayer nevű program mely PC-n, vagy Androidos eszközökön futtatható (a PC verziót leggyorsabban a lenti képre kattintva tudjátok letölteni .zip formátumban a TrueCam weboldaláról).

A program felülete így néz ki, a bal alsó folder ikonra kattintva tudjuk betallózni azt a videó fájlt amiből ki szeretnénk olvasni az útvonalat. A fő helyen maga a videó nézhető meg  ahogy haladunk előre az időben, a jobb oldali OpenStreetMap alapú térképen követhetjük nyomon az aktuális helyzetünket, alatta pedig a  sebesség adatokat. A betöltés után a teljes útvonal kirajzolódik, a helyzetünket kék ikon jelzi. A fentieken kívül a GPS adatok is kijelzésre kerülnek és láthatjuk a fájl jellemzőit is (név, hossz, rögzítés ideje, méret, felbontás). Esetleges incidens esetén igazán megkönnyíti a dolgunkat, ha rekonstruálni kell a történteket.

A rögzített felvételek minősége
TrueCam H7 menetrögzítő kamera - biztonság QHD felbontásban

Egy menetrögzítő kamera esetében a legfontosabb elvárásunk, hogy egy esetleges baleset esetén a részletek jól kivehetőek legyenek akármilyen napszakban- és fényviszonyok között közlekedünk. A TrueCam H7 menetrögzítő kamera esetében nem tudok belekötni semmibe, a videókon és a fényképeken a rendszámok tökéletesen leolvashatóak, főleg nappal, de éjszaka sem lehet okunk a panaszra, még lakott területen kívül, közvilágítás nélküli terepen autózva sem (ha a nap szemből belesüt az optikába, azt egyetlen kamera sem tolerálja jól). A felvétel aljába ugyan beletükröződik a belső tér egy része, de emiatt nem veszítünk a lényegi tartalomból, illetve az opcionálisan megvásárolható CPL szűrő segítségével ezek a tükröződések kiszűrhetőek. A 140°-os látószögnek köszönhetően a kamera egyszerre rögzíti a saját- és a szemközti sávon kívül a járdát is, eközben nem torzítja az egyes objektumokat. Ha a mikrofon bekapcsolt állapotban van, a felvételen jól hallani ami a beltérben történik (rádió, beszélgetés, telefonbeszélgetés), mindenkinek egyénileg kell eldöntenie, hogy szüksége van-e ezekre a hangokra.

A lenti videóban a videók minőségén kívül meghallgathatjátok azt is, hogy a traffipax figyelmeztetések mennyivel korábban érkeznek egy VÉDA kapu előtt, illetve mekkora az eltérés időben a LAMAX S9 Dual (női hang) és a TrueCam H7 (férfi hang) értesítései között. 

A tesztben igen sok szó esett a LAMAX S9 Dual, visszapillantó tükörbe épített kameráról, úgy illik, hogy megmutassam a lényeges különbségeket a két eszköz között. Mindkettő kifejezetten jól végzi a feladatát, egyik sem rossz választás.

LAMAX S9 DUAL
TrueCam H7
Első kamera maximális felbontása
1920×1080@30
2540×1440@30
Látószög
150°
140°
Hátsó kamera
tartozék
opcionális
GPS
külső
beépített
Tápellátás
500 mAh lítium akkumulátor
szuperkondenzátor
Kijelző
9,66″ IPS érintőkijelző
nincs
Videó formátum, tömörítés
MOV, H.264
MP4, H.264/H.265
Hangvezérlés
van
nincs
Parkolási mód
van
nincs (helyette time-lapse)
ADAS funkciók
van
nincs
Fényképek felbontása
2 Mpx
4 Mpx
Kamera mérete
257x71x38 mm
98×30×45 mm
Polárszűrő (CPL)
nem használható
opcionális

És hogy megéri-e megvásárolni a TrueCam H7 menetrögzítő kamerát? Ha csak azt vesszük alapul, hogy beépített GPS-szel-, traffipax adatbázissal rendelkezik, akkor már egy elkerült gyorshajtás-büntetés, vagy cserbenhagyásos baleset miatt is megtérülhet az ára. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az eszköz feltűnésmentes, kis helyen elfér és a telepítés után semmilyen feladatunk nincs vele, akkor mindenképp, főleg ha a kötelezően adandó garanciát is hozzávesszük.

Mostani alkalommal az elem6 cégcsoport jóvoltából a TrueCam H7 menetrögzítő kamera működését ismerhettétek meg részletesen, a teljes összefoglalót lejjebb olvashatjátok. Amennyiben kérdésetek lenne vásárlás előtt, esetleg a működéssel kapcsolatban, ezeket a teszthez kapcsolódó fórumban tudjátok feltenni.

Összefoglaló
8.7A mi értékelésünk
Nagy tudás feltűnésmentes kivitelben

A TrueCam H7 menetrögzítő kamera tulajdonosaként ha autóba ülsz, csak azon kell aggódnod, hogy nem hagytál-e otthon valamit, a beüzemelés után a kisméretű eszköz a visszapillantó tükör mögött feltűnés nélkül teszi a dolgát. Az elindulástól kezdve rögzíti az utad, a traffipaxokra és a piros lámpán való áthaladást rögzítő kereszteződésekre is figyelmeztet. Ha ha mégis bekövetkezik a baj, akkor egyszerűen - QHD minőségben - visszanézhető a balesetről készült felvétel, ezzel segítve a kialakult helyzet gyors rendezését. Sajnos az ADAS funkciók kimaradtak és igazi parkolási üzemmód sincs, de utóbbi helyett legalább van time-lapse lehetőség, ami több a semminél. A opcionálisan vásárolható hátsó kamerával kiegészítve a TrueCam H7 maximális biztonságot nyújt (keresd az együttes akciókat), a szintén külön megvásárolható CPL szűrő pedig a tükröződések eltüntetésében segít. Kitűnő eszköz, megfelelő terméktámogatással, egészen jól használható applikációval. Ajánlott termék.

Ár/érték arány
8.5
Minőség, dizájn
8.5
Fotó/videó minősége
9
Kezelhetőség
9
Szolgáltatások, extra funkciók
8.5
POZITÍVUMOK
 • egyszerű telepítés és beállítás
 • automatikus felvétel indítás
 • beépített GPS
 • figyelmeztetés a telepített radarokra és a jelzőlámpákba épített kamerákra
 • G-érzékelő
 • hurokfelvétel
 • time-lapse funkció
 • magyar nyelvű applikáció
 • opcionális hátsó kamera csatlakoztatás
 • opcionális CPL szűrő
 • különálló szivargyújtó töltő
 • a megtett útvonal megjelenítése térképen
NEGATÍVUMOK
 • hiányzó ADAS (LDWS/FCWS) funkciók
 • nincs parkolási üzemmód
 • nehéz kivenni a tartójából
 • polárszűrő nélkül a beltér visszatükröződik
A TrueCam H7 menetrögzítő kamerát itt vásárolhatod meg

TrueCam H7 menetrögzítő kamera

49.990 ft-tól
Kijelző nélküli, feltűnésmentes, csúcsminőségű videót biztosító, mobiltelefonos alkalmazással vezérelhető menetrögzítő kamera. A beépített GPS- és a radar-adatbázis segítségével elkerülhetőek a büntetések.

Friss ajánlatok minden nap

Köszönjük, hogy olvasol minket. Azon fáradozunk, hogy a lehető legjobb ajánlatokat oszthassuk meg Veled. Maradj velünk, építsünk közösséget!

TrueCam H7 menetrögzítő kamera - biztonság QHD felbontásban
Ajánlatok a weddmegonline.hu YouTube csatornájáról:
_bzfn1MmFO4
ANGWATT T1 elektromos roller teszt
40:55
2i8gbrDi4Ts
Eleglide M2 elektromos mountain bike teszt
34:24
vvqjo2RERUE
Duotts C29 elektromos mountain bike teszt
27:58
2UgxChrh0kg
Inmotion S1 elektromos roller teszt
30:34
jKt4ulGJPoY
KugooKirin G3 elektromos roller teszt
31:45
wN6tfWftuU0
Navee N65 terep és emelkedő
10:05
u7LWEbg5c6U
BlitzWolf BW-CMM2 eszpresszó kávéfőző teszt
04:35
0
ANGWATT T1 Off-Road Electric Scooter (2x3000W) – EU raktár
Coupon
Ennyi ideje hozzáadva: 1 hónap

ANGWATT T1 Off-Road Electric Scooter (2x3000W) – EU raktár

$1399,99 $1479,99
-5%
Teszt: ANGWATT T1 elektromos roller – az adrenalinbomba Reviews Szász Sándor ...
MEGNÉZEM
Mutasd a kuponkódot!

Cimkék:

Szász Sándor (Alex)
Mutasd a teljes profilt Szász Sándor (Alex)

A weddmegonline.hu és a nekedveszem.hu megálmodója és alapítója. Végzettségét tekintve közgazdász, az elmúlt húsz évet a médiaiparban töltötte. 2019. januárja óta kizárólag a weblapjaival foglalkozik.

Írd meg Te is a véleményed!

   Szólj hozzá

   weddmegonline
   Új Felhasználó Regisztráció
   Köszöntünk a weddmegonline.hu oldalon, örülünk, hogy benéztél hozzánk. Ha kuponkódot keresel, vagy elakadtál, chaten, vagy privát üzenetben nagyon szívesen segítünk.