Vámkezelés magánszemélyek részére

A bejegyzésekben található kuponkódok ellenőrzés után kerülnek ki az oldalra, így a megosztás pillanatában egészen biztos, hogy működnek - az utolsó módosítás ideje a dátumból látható. Arra nincs kapacitásunk, hogy figyelemmel kísérjük, hogy meddig használhatóak, így ha egy kuponkód már nem érvényes, akkor sajnos lemaradtál róla. Hogy ez ne történhessen meg, iratkozz fel a weddmegonline Telegram csatornájára, így az összes újonnan feltöltött, vagy megváltozott kuponkódról azonnal értesülhetsz! A weddmegonline.hu működéséről és a bejegyzésekben található affiliate típusú linkekről bővebben itt olvashatsz.

vámkezelés

Vámkezelés magánszemélyek részére érkező küldemények esetében

Ezen az oldalon található információk tájékoztató jellegűek és múltbéli tapasztalatokon alapszanak.

A Magyar Posta – a jogszabályoknak megfelelően, legkésőbb 15 nappal a hatálybalépés előtt –  nyilvánosságra hozta a 2021. július 1-je után érvényes vámkezeléssel kapcsolatos díjait; a legfontosabb változásokat és a – áfával növelt – fizetendő, sávos szolgáltatási díjakat mutatjuk. Az új jogszabály értelmében az új postai díjak függnek az áfa fizetés megtörténtétől (vásárláskor fizetve volt-e, vagy nem) és a terhek a postának történő megfizetésének módjától (online/utánvét).

Mivel a kínai webáruházak jelenleg nem számolnak fel áfát a vásárlások során (változhat), így az automatikus postai vámkezelés díjait jelenítjük meg, csökkentett adattartalmú vám-árunyilatkozattal való vámkezelés esetén magánszemélyek részére, SA alkalmazásával (a címzett a Magyar Postán keresztül fizeti meg az áfát). IOSS áfafizetési mód esetén (az áfa a vásárlás során megfizetésre kerül) a díjak 150€-ig 399/799 Ft. A teljes postai vámügynöki szolgáltatás díjai itt találhatóak.

Értékhatár
Online fizetés esetén
Utánvétes fizetés esetén
0-10€
399 Ft
799 Ft
10,01-22€
499 Ft
899 Ft
22,01-50€
599 Ft
999 Ft
50,01-100€
899 Ft
1.399 Ft
100,01-150 €
1.399 Ft
1.899 Ft
150,01€-tól, céges vámkezelés
4.000 Ft
4.000 Ft
Vámmentes küldemények

Az Európai Unió (EU) tagországaiból érkező küldemények vámszempontból belföldi küldeményeknek számítanak, így ezek a küldemények nem esnek vámkezelés alá. Ez alól kivételt képezek azok a küldemények, amelyek az EU területéről érkeznek, de harmadik országból (EU-n kívülről) származnak (pl. USA-ból származó küldemény Németországon keresztül érkezik).

Vámmentesnek minősülnek továbbá azok a küldemények is, amelyek az EU-n kívülről érkeznek, de az értékük nem éri el

– magánszemélytől érkező küldemény esetében a 45 eurót,
– külföldi jogi személytől érkező küldemény (ún. rendelt áruk) esetében a 22 eurót.

Ezen küldemények vám és ÁFA mentesek.

Vámköteles, vámeljárás alá vont küldemények

A Magyar Posta az előző bekezdésben foglaltak alá nem tartozó küldeményeket a Nemzetközi Posta Kicserélő Központ (NPKK) küldeményforgalmát ellenőrző Vámhivatalnál köteles bemutatni, nyilvántartásba vetetni. A vámnak történő küldemény-bemutatás során, illetve a vámkezelés során bármikor a vámhatóság a küldeményt tételes vámvizsgálatnak is
alávetheti, ami a küldemény felbontását és tartalmának ellenőrzését jelenti.
A küldemények vámkezelését (1.000 euró értékig) a Magyar Posta jogszabályi (28/2004 (IV.29.) PM rendelet) felhatalmazás alapján automatikusan, az illetékes vámszervvel közreműködve látja el.
1000 euró vagy ennél magasabb összegű küldemény behozatali vámkezeléséről a címzettnek rendelkeznie kell: írásbeli felhatalmazása alapján megbízza a Magyar Postát a küldemény behozatali vámkezelésével, vagy a címzettre területileg illetékes vámszervnél intézkedik a küldemény vámkezeléséről. Az ilyen értékű küldemények kezelése megegyezik a kereskedelmi forgalomban érkező küldemények vámkezelésével, így ez esetben további információkat itt talál.

A vámkezelések alapját a küldemény tartalom, illetve annak igazolható összege határozza meg. Az előzőek miatt a vámkezeléshez elengedhetetlenül szükséges az alábbi dokumentumok bemutatása:

– számla árumegnevezéssel,
– banki átutalásról igazolás, kivonat (internetes fizetés esetén, ún. rendelt áruk
esetében)
– ajándék esetén a feladó általi írásos értéknyilatkozat, melyben megjelöli az általa
küldött küldemény értéket. /Nem formanyomtatvány, a feladó által írt és aláírt
nyilatkozat/
– egyedi engedélyek, igazolások: pl. gyógyszer behozatala esetén orvosi igazolás

A vámkezelések felgyorsítása érdekében a fenti dokumentumokat célszerű már a feladónak a küldeményhez, vagy a küldemény postai kísérőokmányaihoz csatolnia. A dokumentumok hiányában a Magyar Posta (NPKK) a küldemény vámhatóság felé történő bejelentése után felveszi a kapcsolatot a magyarországi címzettel, a dokumentumok postázása érdekében. A dokumentumokat a postavamugynokseg@posta.hu e-mail címre is továbbíthatja. Ez a dokumentum bekérési procedúra természetesen lelassíthatja a küldemények vámkezelését, így címzett részére történő kézbesítés, átfutási idő meghosszabbodik. A Magyar Posta kizárólag a fenti dokumentumok megérkezése után tudja kezdeményezni vámkezelést!

Tájékoztató a vámteher összegéről:

A Magyar Posta küldeményforgalmát ellenőrző vámhatóság a hatályos vámjogszabályok alapján állapítja meg az egyes küldeményekre kirótt vámterheket. A vámterhek megállapítása során különbséget kell tenni a magánszemélytől érkezett és az ún. rendelt áruk között.

Magánszemélytől magánszemélynek érkező küldemény

– 0-45 euró között: vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény
– 45,1 -150 euró között: vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt
– 150,1-700 euró között: 2,5% vám + 27% ÁFA kerül felszámításra
– 700,1-999 euró között: kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt
– 1000 euró és ezen érték felett: kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt

Magánszemély által megrendelt áru (cég-magánszemély reláció)

– 0-22 euró között: vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény
– 22,1 -150 euró között: vámmentes, de 27 % ÁFA terheli a küldeményt*
– 150,1-1000 euró között: kereskedelmi vámtarifa** + 27% ÁFA terheli a küldeményt
– 1000 euró és ezen érték felett: kereskedelmi vámtarifa** + 27% ÁFA terheli a küldeményt

** kereskedelmi vámtarifa: jogszabály alapján egyes áruk, árucsoportok külön kategóriát képeznek, a vám mértéke kategóriánként változó 0-12%-ig terjedhet.

Vámmal terhelt küldemények kézbesítése

A Magyar Posta a vámkezelés során a küldeményhez ún. CN23 számú vámáru-nyilatkozatot csatol. A CN23 nyomtatványon feltüntetésre kerül a kiszabott vámteher összege is. A küldeményhez csatolásra kerül továbbá a vámteher összegéről kiállított feladóvevény nélküli készpénz-átutalási megbízás (sárga csekk) is. A küldemény abban az esetben kerül kézbesítésre, ha a címzett a vámterhet és a postai vámügynöki szolgáltatás díját megfizeti. A vámteher befizetésének igazolásául a Magyar Posta ún. számviteli bizonylatot állít ki, melyen feltüntetésre kerül a vámteher összege, az érintett küldemény postai azonosítószáma (ragszáma) és a készpénz átutalási megbízás azonosítószáma.

*forrás: Magyar Posta weboldala

Mutasd a teljes profilt

Szász Sándor (Alex)

A weddmegonline.hu és a nekedveszem.hu megálmodója és alapítója. Végzettségét tekintve közgazdász, az elmúlt húsz évet a médiaiparban töltötte. 2019. januárja óta kizárólag a weblapjaival foglalkozik.

Írd meg Te is a véleményed!

   Szólj hozzá

   weddmegonline
   Új Felhasználó Regisztráció
   Köszöntünk a weddmegonline.hu oldalon, örülünk, hogy benéztél hozzánk. Ha kuponkódot keresel, vagy elakadtál, chaten, vagy privát üzenetben nagyon szívesen segítünk.
   Reset Password