Ajánlott

XP-Pen Artist Pro 16TP – szerelem második látásra

A "MUTASD A KUPONKÓDOT!" gomb megnyomása után az akciót tartalmazó weboldal új ablakban megnyílik és a kuponkód a vágólapra kerül.

A bejegyzésekben és ajánlatokban szereplő webáruházak partnereként, a megvalósult vásárlások után a weddmegonline.hu weboldal jutalékot kap, a termékek vagy szolgáltatások megvásárlása a partnereink weboldalain történik. A weboldalunkon feltüntetett árak és elérhetőségek a feltüntetett dátum/idő szerint pontosak és változhatnak és nem minősülnek ajánlattételnek. A weboldalon szereplő tesztekben megjelenő tartalom kizárólag a szerző véleményét tükrözi, a leírt tartalomra külső félnek - például a bejegyzésben szereplő webáruházaknak, a termék gyártójának, forgalmazójának - ráhatása nincs. A bejegyzésekben található kuponkódok az automatikusan létrehozott ajánlatok kivételével - ellenőrzés után kerülnek ki az oldalra, így a megosztás pillanatában egészen biztos, hogy működnek - az utolsó módosítás ideje a dátumból látható. Arra nincs kapacitásunk, hogy figyelemmel kísérjük, hogy meddig használhatóak, így ha egy kuponkód már nem érvényes, akkor sajnos lemaradtál róla. Hogy ez ne történhessen meg, iratkozz fel a weddmegonline Telegram csatornájára, így az összes újonnan feltöltött, vagy megváltozott kuponkódról azonnal értesülhetsz! A weddmegonline.hu működéséről bővebben itt olvashatsz.
Bővebben +

banner

XP-Pen Artist Pro 16TP grafikus tablet teszt

Már több, mint negyven évvel ezelőtt fogtam először kézbe fényképezőgépet, azóta mondhatni elválaszthatatlan társak lettünk. A mai napig emlékszem azokra az estékre amikor apámmal bezárkóztunk a fürdőszobába, besötétítettünk, bekevertük a hívót és a fixírt, előkészítettük a stopfürdőt majd vártuk a csodát. Az első pár percben csak a mezítlábas Kossuth parazsa világította meg a helyiséget, később persze a vörös színű izzó is besegített. Máig kitörölhetetlen emlék a fotópapíron megjelenő első felismerhető alak vagy helyszín – ezeket az édesapámmal együtt töltött közös estéket talán jobban vártam, mint a Planetáriumot vagy a játszóteret. Abban az időben a digitális technológiának még nyoma sem volt, sőt, a színes filmek otthoni nagyítása is speciálisabb eszközöket, több odafigyelést igényelt, ezért az esetek 90%-ában fekete fehér fotó lett a végeredmény.

Természetesen már az analóg technológia korában is szükség volt utómunkára, még ha ez teljesen más módon is történt, mint manapság. Akkoriban számítógépes programok helyett a beavatkozások a laborban történtek; ha a bebukott részeket kevesebb ideig érte fény a levilágítás során, akkor azok világosabbak lettek, ha pedig az égbolt égett ki, arra a plusz megvilágítási idő volt a gyógyír. A végeredmény szempontjából fontos volt fotópapír típusa (kemény, normál, lágy), a hívó sűrűsége, hőfoka. És akkor még nem esett szó magáról a filmről, mely dobozán az egyik legfontosabb elolvasnivaló az ASA/DIN értéke volt – az ASA az ISO amerikai megfelelője, így most az érzékenységről beszélünk -, de vásárolhattunk technikai- vagy akár portréfilmet is.

Ne gondoljátok, hogy itt vége is van a történetnek, mert még nem beszéltünk a negatívon vagy a kész papírképen végzett módosításokról. A negatívon végzett módosításokkal a bőrhibákat lehetett könnyen eltüntetni; ahol festék érte a felületet, ott a végeredmény világosabb lett, mert kevesebb fényt engedett át a levilágítás során. A papírképen pedig a felület szikével történő kapargatása után világosítottak a végeredményen. De nem csak a hibákat lehetett eltüntetni/korrigálni, hanem teljesen új világot létrehozni sem volt lehetetlen; gondolhatunk az egy képkockán való dupla expozícióra vagy a tükrözésre – az egyik kedvenc fotómon a Panni fagyizó előtt jobbról és balról is támasztom a kandelábert.

Ma már teljesen más a helyzet, a negatívot felváltotta a Lightroom, a DXO, a hagyományos retusálást a Photoshop, a Capture One vagy az Affinity Photo és az elkészült képeket sem igazán fogjuk már kézbe; az emlékeink monitoron keresztül – vagy szerencsésebb esetben fotókönyvekből-, fine art albumokból – mosolyognak vissza ránk. De abban megegyezhetünk, hogy akár szakemberre bízzuk a családi képek elkészítését, akár saját magunk fotózzuk a családot, utómunkára még mindig szükség van – sőt, talán jobban, mint eleink idejében volt.

Ajánlott
0
XP-Pen Artist Pro 16TP Pen Display – EU raktár
Sale
Ennyi ideje hozzáadva: 4 hónap

XP-Pen Artist Pro 16TP Pen Display – EU raktár

€557,99 €899,99
-38%
Teszt: XP-Pen Artist Pro 16TP – szerelem második látásra ReviewsTámogatott tartalom …

A hosszúra sikerült bevezető után térjünk rá a lényegre; úgy vélem, hogy a mostani bejegyzés leginkább a profi fotósok-, az igényes amatőrök-, a gyakorló grafikusok szívét dobogtatja meg, mert nem másról lesz szó, mint az XP-Pen Artist Pro 16TP grafikus tabletről (TP: touch/pro), mely segítségével az utómunka vagy egy logó tervezése, szinte gyerekjátékká válik. Hiszen a kijelző olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a 4K felbontás (3840×2160), a 15,6″-os átmérő, az érintésérzékeny multi-touch kijelző, a 92%-os AdobeRGB- és 124%-os fedettségű sRGB színtér, illetve a PH2 jelű stylus beépített digitális radírral, 8192 nyomásfokozattal és 60 fokos dőlésszöggel. Csemegeként az AC19 típusú – kifejezetten kedvező árfekvésű – vezeték nélküli távirányítóról is szó esik majd, mely forgatógombjának- és 9 programozható gyorsbillentyűjének segítségével soha nem látott szabadságot biztosít a felhasználójának, ráadásul nem csak XP-Pen termékekkel működik együtt, bármely digitális rajzszoftverrel használható.

A kínai Shenzhenben található, 2005-ben alapított XPPen termékeivel több, mint 130 országot és régiót fed le. Hisznek abban, hogy az innovatív, trendteremtő, vezető termékeik képesek támogatni a tervezők és a felhasználók új generációját abban, hogy kifejezhessék kreativitásukat.

Ugyan személy szerint a fotózásban szereztem tapasztalatot az elmúlt évek során, de a grafikus tablettel történő ismerkedés során azt vettem észre, hogy egyre többször kapcsoltam be az XP-Pen Artist 16 TP kijelzőjét és indítottam el az ingyenes Kritát, hogy rajzoljak valamit – a legtöbbször segítségül hívva a mesterséges intelligenciát (AI) a kiinduláshoz, ezen kívül a húgom esküvőjének képeivel is ezen keresztül dolgoztam, hogy meg tudjam osztani a tapasztalataimat. Egyébként a tablet vásárlója jogosulttá válik egy ingyenes szoftver letöltésére is; többek között az openCanvas, az ArtRage 6 és a Cartoon Animator között lehet válogatni – a program igénylése a gyártó weboldalán keresztül történik, az ehhez szükséges link a főoldal közepén található.

Nem is maradt más hátra, mint közelebbről megismerni a hardvert; a számos fénykép mellett próbálom a lehető legrészletesebben bemutatni a működését, ezért előre is elnézést kérek a nem éppen kimagasló rajztudásomért.

Általános leírás

Engedd szabadjára kreativitásod; tervezz, retusálj, rajzolj vagy modellezz az XP-Pen Artist Pro 16TP grafikus tablet nagy-, 15,6 hüvelykes kijelzőjén keresztül. A 92%-os AdobeRGB és a 124%-os sRGB színtér lefedettséggel és 1000:1 kontrasztaránnyal rendelkező 4K UHD-kijelző segítségével folyamatosan nyomon követheted a végeredményt. A kijelző speciális bevonata megakadályozza a visszatükröződést, így a kép egyenletes, szemcséktől mentes lesz. Használd ki a tollal történő kifejlesztett rajzolás és a többérintéses vezérlés kifinomult kombinációját, ahol az ujjaid mozdulatával nagyíthatsz, kicsinyíthetsz vagy akár forgathatod a vásznat, a felesleges elemeket pedig egy húzással eltüntetheted.

 • XP-Pen Artist Pro 16TP grafikus tablet kreatív rajzoláshoz, retusáláshoz, grafikus munkákhoz
 • teljesen laminált, 16″-os, 3840×2160 felbontású (UHD) kijelző élénk színekkel
 • 92%-os AdobeRGB- és 124%-os sRGB színtér fedettség
 • tükröződésmentes kijelző
 • stylus 8192 nyomásfokozattal, 60 fokos dőlésszöggel és digitális radírral
 • többérintéses képvezérlés
 • két USB-C csatlakozó port
 • rögzítőnyílás a kijelző védelmére
 • választható ajándék szoftver
Főbb jellemzők
ÁltalánosMárka: XP-PEN
Típus: grafikus tablet
Modell: Artist Pro 16TP
Szín: ezüst
JellemzőkAnyag: alumínium
Kialakítás: unibody
Kijelző típusa: IPS, többérintéses képvezérléssel
Kijelző felbontása: 3840×2160 (UHD)
Érzékelőréteg felbontása: 5080 lpi
Aktív felület: 345,6×194,4 mm
Kontraszt: 1000:1
Színtér: 92% AdobeRGB, 124% sRGB
Fénysűrűség: 250 cd/㎡
Színmélység: 8 bit
Betekintési szög: 178°
Oldalarány: 16:9
Stylus: PH2-D, akkumulátor mentes, digitális radírral, 1 db gyorsgombbal
Nyomásérzékenység: 8192 szint
Dőlésszög: 60°
Precizitás: ±0,5mm középen, ±1,5 mm a sarkokban
Frissítés gyakorisága: maximum 220 RPS
Csatlakozók: 2 x USB-C
Tápellátás: 12V/1,5A
Kompatibilitás:
– Windows 7 és újabb
– Mac OS X 10.10 és újabb
– Chrome OS 88 és újabb
– Android (USB3.1 DP1.2) operációs rendszerekkel
Méret és súlyTermék súlya: 1.520 gramm 
Termék mérete (HxSzxM): 406,4×263,1×15,4 mm 
A doboz tartalma1 x XP-Pen Artist Pro 16TP grafikus tablet
1 x stylus
1 x stylus tartó 9 db extra heggyel
2 x USB-C – USB-C kábel
1 x kettő az egyben kábel (USB-C – USB-A/HDMI)
1 x EU szabvány szerinti hálózati adapter (max. 20 W)
1 x rajzkesztyű
1 x tisztítókendő
1 x jótállási jegy
1 x többnyelvű használati utasítás
Kicsomagolás, első benyomások
XP-PEN Artist Pro 16TP tartozékok

Az XP-Pen Artist Pro 16TP grafikus tablet a gyártó Németországban található raktárából érkezett, az európai webáruházból történő vásárlások esetén a megrendelések kiküldése innen történik. A feladástól számítva 3 napra volt szükség ahhoz, hogy a kezembe foghassam a nyomkövetéssel érkező terméket.

Az extra védelmet nyújtó natúr színű karton hatalmas kontrasztot mutat a belterében utazó dobozon található grafikával, egy újabb olyan terméket vehetünk kézbe, ahol a csodák már a csomagolásnál kezdődnek. A doboztetőn található – The jungle című – futurisztikus grafika Shan Jiang kínai illusztrátor nevéhez fűződik, aki szakmájában elismert alkotónak számít, a rajzot elnézve nem is minden ok nélkül. Az illusztráció a kemény kartonból hajtogatott kartondoboz oldalfalain folytatódik, a zöld szín szinte észrevétlenül alakul át alapszínné. Alul a főbb tulajdonságokat olvashatjuk el, külön kiemelve a képernyő átmérőjét, a többujjas vezérelhetőséget, az UHD felbontást és a stylus dönthetőségét.

A tetőt leemelve az előző alkotás még félkész állapota látszik, ez a vastag-, a belső oldalán szivaccsal bélelt kartonlap ad extra védelmet a beltartalomnak az egész tabletet körbeölelő fólia mellett, melyről egy nyuszi mosolyog ránk, kezében a gyártó e-mail címével és a nyitvatartási idővel – mindezt hat nyelven feltüntetve. A beltartalom könnyen átlátható, az XP-Pen Artist Pro 16TP grafikus kijelzőt kiemelve láthatjuk meg az EU szabvány szerinti – maximálisan 20 W teljesítményű – hálózati adaptert, jobb oldalon a stylus fémből készült tokját, illetve az egyik XP-Pen logós papírdobozban a kábeleket, a rajzkesztyűt, és a mikroszálas tisztítókendőt, míg a másikban a használati utasítást és a garanciakártyát. A három darab tartozék kábel közül kettő Type-C/Type-C kialakítású, melyek közül az egyik a teljes értékű USB-C csatlakozóval szerelt laptopok/videókártyák csatlakoztatására szolgál, míg a másik a tápellátásért felel. Azokon a számítógépeken, ahol nincs vagy nem teljes értékű a fenti csatlakozó, ott a másik kábelt tudjuk használni, aminek az egyik vége Type-C típusú, míg a másik egy HDMI/USB-A kombó. A tablet kompatibilis a Mac OS X operációs rendszerekkel is a 10.10-es kiadástól fölfelé, így ezeken az eszközökön a Thunderbolt aljzatot használhatjuk. Igazán elfért volna még egy tartó is a készletben, de sajnos ezt nem kapunk a csomagban, pedig a brand egyik prémium termékről beszélünk.

Az unibody kialakítású tablet felülete letisztult, az érintőkijelzőt felül és az oldalakon két és fél-, míg alul három centiméter széles fekete sáv keretezi, utóbbin a brand neve van feltüntetve fehér színben – az aktív felület 345,6×194,4 mm nagyságú. Külön védőfóliára nincs szükség – bár vásárolható -, mert az egész felület laminált, a tükröződésmentes üveg pedig segít csökkenteni a szem elfáradását. A fém hátlap egyrészt csökkenti a hőt, másrészt stílusos megjelenést kölcsönöz a terméknek, ezen kívül a rajta található négy gumitappancs biztosítja a csúszásmentes használatot. A bal élen találjuk a módválasztó és a bekapcsoló gombokat, míg a tablet felső részén balról jobbra haladva a menü nyomógombját a léptetéshez szükséges + és – gombok követik. Középről a két darab Type-C aljzat néz vissza ránk, körülfogva a biztonsági zár csatlakozási pontját, utóbbi jó ötlet, bár otthon környezetben nem tartom valószínűnek a használatát.

A PH2-D típusjelű stylus egy fém tartóban kapott helyet, melynek a végét benyomva nyílik a tároló. A tollon kívül 9+1 darab hegyet is rejt a tok, illetve a hegy kivételéhez használatos apró lyukacska is megtalálható a gumírozott felületen. Az 14,6 gramm tömegű- és ca. 15 centiméter hosszú eszköz akkumulátor nélküli kialakítású, így a használat során nem kell attól félnünk, hogy rajzolás közben lemerül. Anyaga műanyag, egyetlen dedikált gomb található az oldalán, illetve egy digitális radír a végén. A shortcut mikrokapcsolója nem igazán emelkedik ki a toll oldalából, így nem könnyű megtalálni rajzolás közben, ami – főleg az első időkben, amíg nem ismerkedünk meg jobban az eszközzel – lassíthatja a munkánkat. Sajnos a PH2-D nem kapta meg az X3 Smart Chip technológiát, mellyel a rajzolás élménye még hitelesebbé válna – az a TP nélküli verzió kiváltsága – cserében ott le kell mondanunk az érintőfelületről és az UHD felbontásról.

A nagyjából másfél méter hosszúságú, jó minőségű csatlakozókábelek végeit műanyag kupakok védik, a legnagyobb gond használatuk során az lehet, hogy rövidek; amennyiben a számítógépünk egy íróasztal oldalsó szekrényében található és nem az asztal tetején áll, akkor ez gondot okozhat – személy szerint nekem egy új lyukat kellett vágnom a hátsó furnérlapon, szerencsére hálózati csatlakozóval jól el vagyok látva, így ez nem nehezítette meg a dolgom. Bár nem kötelező másodlagos áramforrást használnunk, de az adapter lehetővé teszi a kijelző maximális fényerejének kihasználását – külön táplálás nélkül az XP-PEN Artist Pro 16TP fényereje 100%-ról 50%-ra csökken (gyári adat, nálam kizárólag a kettő az egyben kábelt használva be sem kapcsolt a kijelző).

Az XP-Pen Artist Pro 16TP grafikus tablet használatba vétele
XP-Pen Artist Pro 16TP review

Ahhoz, hogy elkezdhessük a munkát az XP-Pen Artist Pro 16TP grafikus tablettel, első körben helyet kell csinálni neki a munkaállomásunkon és eltervezni, hogy mi hová fog kerülni. Ez a tanács leginkább az asztali számítógépeket használók számára bír jelentőséggel, mert a kijelző méretes, kell hely az egérnek, a billentyűzetnek is, ezen kívül a korábban említett esetleges kábelhosszúság-problémát is orvosolni kell, ha szükséges. Ha ezekkel megvagyunk, akkor csatlakoztassuk a tabletet a számítógépünkhöz és indulhat az ismerkedés – javaslom, hogy az eszköz másodlagos kijelzőként legyen beállítva. Mivel a gyári csomagolás nem tartalmaz tartót, illetve a tableten sem találhatóak kihajtható lábak, ezért érdemes egy stabil gyári állványt is beszerezni, esetleg a cserehegy-csomag és a távirányító is a kosárba kerülhet a megrendelés során.

Az első lépés, hogy letöltsük a termék oldalán elérhető drivert és telepítsük, mert enélkül a funkciók nem működnek. A leírás szerint a telepítés idejére érdemes kikapcsolni a vírusirtó szoftvert, de nálam nem okozott problémát, hogy ignoráltam ezt a kérést, gond nélkül települt az applikáció bekapcsolt ESET Internet Security mellett is. Amennyiben Windows operációs rendszert használunk, van még egy kis dolgunk a megfelelő használat érdekében, mert alapbeállítások mellett csak elsődleges kijelzőként tudnánk az érintőfunkciókat használni, ez pedig számomra nem igazán kellemes felhasználás. Elég sok időmbe tellett, míg megtaláltam a megoldást, hogy Nektek ne kelljen ezzel foglalkozni, mutatom, hogy mit csináltam a siker érdekében. Egyébként a teszt címe is innen adódik; amíg nem tudtam az elvárható módon munkára fogni az Artist Pro 16TP-t, addig – hiába voltak szép színei és könnyű kezelhetősége – nem igazán voltunk barátok, a probléma megoldása után ez gyökeresen megváltozott.

A Windows 8 érkezésével eltűnt a hagyományos start menü, helyét a csempék váltották fel, majd a későbbi kiadásokban újabb és újabb változások érkeztek, melyek kapcsán az addig megismert elrendezések is megváltoztak. Jelen esetben a vezérlőpulton belül található “Táblagép beállításai” menüpontot kell elérnünk, amire a leggyorsabb mód, hogy a tálcán lévő keresőbe beírjuk a “vezérlőpult” kifejezést, majd az alapértelmezett “Kategória” nézetet “Nagy ikonok”-ra váltjuk, és már láthatóvá is válik a keresett pont. Itt az XP-Pen Artist Pro 16TP grafikus tabletet kiválasztva (MD160U) és a “Beállítások”-ra kattintva tudjuk engedélyezni az érintéses bevitelt – a teljes folyamat az alábbi képeken követhető.

Elvileg ezekkel a beállításokkal, másodlagos kijelzőként definiálva, az XP-Pen Artist Pro 16TP grafikus tableten Windows 10/11 operációs rendszer alatt is működik az érintés funkció – esetlegesen egy újraindítás szükséges lehet, de előbb a driverben is be kell állítanunk a kívánt paramétereket.

A szoftver letöltése és elindítása után a lenti galériában látható felület fogad bennünket. A bal felső sarokban van lehetőségünk kiválasztani és beállítani a már csatlakoztatott és jelenleg is aktív eszközeinket. Első körben fókuszáljunk az XP-Pen Artist Pro 16TP grafikus tabletre, azon belül is a “Work area” menüpont alatt elérhető beállításokra, mely a “Screen” és a “Pen Display” alpontokra oszlik. Az első pontban tudjuk beállítani azt, hogy a vezérlés melyik képernyőre legyen hatással. Ha több monitort használunk duplikált módban (azaz minden monitor/kijelző ugyanazt a képet jeleníti meg), akkor az eszköz munkaterülete az összes monitorhoz/kijelzőhöz hozzá lesz rendelve. Amikor a toll mozog a munkaterületen, a kurzor az összes monitoron/kijelzőn egyszerre mozog.

Amennyiben több monitort használunk kiterjesztett módban (jelen beállítás, ahogy korábban említettem, az Artist Pro másodlagos monitorként van beállítva, kiterjesztett módban), akkor ki kell választanunk a munkaterületet az illesztőprogram felületén a megfelelő monitorhoz történő hozzárendeléshez. Jelen esetben az a cél, hogy csak a másodlagos monitoron dolgozzunk ezért az alábbi beállítási lehetőségek közül a másodikat kell választanunk:

 • teljes képernyő beállítása: a kiválasztott monitor képernyőterületének maximális beállítása
 • képernyőterület beállítása: a legördülő menüből válasszuk a Monitor2 beállítást
 • testreszabás: a koordinátákat kézzel vagy egér segítségével adhatjuk meg a megfelelő beviteli mezőkben

A fenti beállításokok kívül kalibrálhatjuk a pen helyzetét a kurzorhoz képest, ekkor 1-1 célkereszt jelenik meg a tablet 4 sarkában, majd a közepén, ezekre a pontokra a tollal rábökve pontosan beállíthatjuk az eszközt.

A “Pen Display” menüpont a toll és az érintés aktív felületét adhatjuk meg, szintén több lehetőség közül választva. Ezek sorban a következőek:

 • teljes terület: az előző menüpontban kiválasztott képernyő teljes területe
 • testreszabás: az aktív terület nagyságát szabadon megváltoztathatjuk
 • arány: a kijelző(k) méretarányának megfelelő aktív terület beállítása

A következő lépésben a “Pen Settings” menüpontban a stylus tulajdonságait állíthatjuk be, illetve azokat az programokat rendelhetjük hozzá a driverhez, ahol dolgozni szeretnénk vele. Ehhez az “Application” sorában található fogaskerékre kell kattintanunk, majd egyesével kiválasztani azoknak a már telepített programoknak (Krita, Adobe Photoshop, Illustrator, stb.) az .exe fájlját, melyekben használni szeretnénk a digitális tollat. Amennyiben ezzel megvagyunk, az applikáció ikonjára kattintva programonként tudjuk konfigurálni a stylus végén található digitális radír és az egyetlen shortcut gomb működését, de még a nyomás erősségét is hét lépésben. Bármilyen billentyű-kombinációt használhatunk; én a gyári beállításokat változatlanul hagytam (jobb klikk/digitális radír) és a korábban említett távirányítót programoztam fel – ennek az eszköznek a beállítása is látható a fenti galériában. Az előzőeken kívül kapcsolhatunk egér-módot, amikor a stylus “elkapja” az egérmutatót és azt követi, aktiválhatjuk a Windows Inket, illetve a fogaskerékre kattintva letilthatjuk a gyorsbillentyűt, a nyomás- és a döntésérzékelést, betölthetjük és kiexportálhatjuk a jelenlegi konfigurációt és még diagnosztikát is indíthatunk.

Elkészült a set up, mentés után ideje újraindítani az operációs rendszerünket. Amennyiben az XP-Pen Artist Pro 16TP grafikus kijelző még mindig nem működne megfelelően (például az elsődleges képernyőt vezérelnék a tableten végrehajtott érintések), akkor a rendszer teljes indulása után csatlakoztassuk a displayt és tökéletesen fog működni. Ez nem a kijelző-, sokkal inkább a Windows képernyőkezelésének a hibája.

Jellemzők, tapasztalatok
XP-Pen Artist Pro 16TP - szerelem második látásra

Abeállítások után itt az ideje az ideje, hogy munkára fogjuk a tabletet. A digitális rajztábláktól eltérően, magán a grafikus kijelzőn fogunk dolgozni, azt fogjuk nézni, azaz a fejünk nem előre – az elsődleges monitor irányába – fog állni, hanem a az íróasztal lapja felé. Éppen ezért, hogy a helyes testtartás biztosítva legyen, érdemes egy tablettartót beszerezni és arra helyezni az eszközt és úgy dolgozni vele. A gyári kiegészítővel nem lőhetünk mellé, de ha más modellre esne a választásunk, akkor is minőségi darabot válasszunk, ne azon a pár forinton múljon a biztonság, mert például a tartó összecsuklik a terhelés hatására.

A mellékelt Lycra anyagú, mosható, csúszásmentes kesztyűt is érdemes használni; csökkenti a súrlódást a kéz és a tablet között, semlegesíti a szennyeződéseket vagy az izzadságot. A tollat fogó kéz közvetlenül érintkezik a táblagép felületével, már kisebb bőrnedvesség hatására is lassul a munka, megakad a kéz éle rajzolás közben. A kesztyűt jobb és balkezesek is használni tudják, a csomagban 1 darab található belőle.

A fenti galériában látható, hogy mekkora területet látunk, ha teljes felbontásban használjuk a kijelzőt (3. kép); véleményem szerint ez a beállítás akkor lehet jó megoldás, ha kifejezetten jó a szemünk, vagy távirányítót használunk, illetve, ha át kell látnunk egy nagyobb felületet, mert például hálózatot tervezünk. Ha leginkább fotót retusálunk vagy kisebb területen dolgozunk, akkor érdemesebb a Windows képernyő beállításoknál a méretezést 300%-ra (ajánlott beállítás) vagy 200%-ra állítani (1. és 2. kép), de véleményem szerint a legjobb eredmény felhasználónkként változó, így ezt mindenkinek saját magának kell megtapasztalnia és beállítania a számára leghasználhatóbb értékre.

Magán az XP-Pen Artist Pro 16TP grafikus tableten található gombok közül talán a bal oldali alsónak van a legnagyobb szerepe, ugyanis ezzel a kijelző működését tudjuk beállítani, mégpedig három különböző mód közül – a gomb nyomkodásával – választva:

 • a sytlus és az érintéses funkciók együttes használata (Windows rendszeren érhető el)
 • toll prioritásos mód (alapbeállítás)
 • az érintéses funkciók nem érhetőek el

A második beállítás a legtöbb felhasználási területre megfelelő, nem véletlenül ez a gyári érték. Ha a stylust és az érintési funkciókat azonos súllyal szeretnénk használni, akkor azzal csak a saját életünket nehezítjük; ilyenkor óhatatlanul elnyomkodunk valamit a kezünk csúsztatása közben. Így nem is látom túl sok értelmét az első opciónak, hiszen a második esetet választva is működik minkét felhasználási mód és itt a toll kap elsőbbséget, ha egyszerre rajzolunk és érintünk, ráadásul a legtöbb felhasználó az XP-Pen Artist Pro 16TP grafikus tabletet egyszerre egy kézzel használja. A kesztyű szerepe itt is megmutatkozik; mivel nem kapacitív, ezért a laminált felülettel érintkezve sem vált ki véletlen érintést.

Amennyiben közelebbről is meg szeretnétek ismerni a grafikus tabletekkel való munkát, a bennük rejlő lehetőségeket, akkor érdemes egy pillantást vetnetek a Skillshare on-line tanfolyamaira, ahol a témába vágóan is számos előadást találhattok. Erre a linkre kattintva indíthatjátok el a 30 napos próbaidőszakot, mely a szolgáltató Általános Szerződési Feltételeinek értelmében bármikor le is mondható. Amennyiben maradnál és tovább tanulnál, akkor a aff30d21 kuponkód az éves tagsági díjból 30% kedvezményt biztosít.

Magának az XP-Pen Artist Pro 16TP tabletnek a beállításait az eszköz tetején található ball oldali gombbal érhetjük el, a funkciók kiválasztása és a megerősítése is vele történik, a menükön belül pedig a szomszédos +/- gombokkal lépdelhetünk. A menüpontok négy különböző csoportra oszlanak, mégpedig az alábbiak szerint:

 • Scene mode: hét különböző előre definiált beállítási lehetőség a fényerő és kontraszt arányára
 • Picture setting: a megjelenítési beállítások megváltoztatására szolgáló menüpont, beállíthatjuk a fényerőt, kontrasztot, ki/be kapcsolhatjuk a dinamikus kontrasztarányt, valamint színárnyalatot, a színtelítettséget és az élességet állíthatjuk
 • Color temperature setting: 5000/6500/7500/9300 K értékek közül választhatjuk ki a színhőmérsékletet, beállíthatunk sRGB vagy AdobeRGB színteret, ezen kívül az RGB értékeket manuálisan is megadhatjuk
 • OSD setting: az OSD feliratok nyelve (magyar nincs), -átlátszósága, -helyzete állítható be ebben a menüpontban

Ha az XP-Pen Artist Pro 16TP grafikus tablet beállítása is megtörtént, akkor ideje rajzolni is valamit, például színes vonalakat különböző típusú és tulajdonságú ecsetekkel. Az Adobe Photoshop és a Krita ecsetkészlete között találhatunk hasonlóakat, így a két programban vonalait nagyjából össze lehet hasonlítani. A driverben a Windows Ink checkbox-ot ki kell pipálnunk ahhoz, hogy a nyomásérzékenység is működjön. Látható, hogy az ecsettől függően a vonalvastagság, a fedettség változik. A húzás végén a Krita hajlamos egy kis farkat hagyni a vonal végén, amit a felhasználók korábban már jeleztek az XPPen-nek, de még nem született rá megoldás.

XP-Pen Artist Pro 16TP - szerelem második látásra Krita_teszt
XP-Pen Artist Pro 16TP - szerelem második látásra XP-Pen Artist Pro 16TP - szerelem második látásra

Ha nem csak vonalakat szeretnétek huzigálni, hanem színeznétek is, akkor a második előtte/utána képen látható a produkcióm, igazság szerint csak a képzelet szab határt a végeredménynek. Itt nem a tökéletes munka volt a cél, hanem a különböző hatások bemutatása. Az ecsetek között váltogatva lépésenként meg tudjuk találni azt a pár eszközt, amivel a leghatékonyabbak lehetünk és illik a stílusunkhoz. A digitális radír jó dolog, elég csak megfordítani a stylust és kitörölni a téves vonalat vagy a kontúrból kilépő színt, de néha sajnos nem vált automatikusan, ilyenkor még egy felesleges vonalunk keletkezik ahelyett, hogy a korábbi eltűnne. Nem minden program esetében van így, ahogy tapasztaltam, főleg a Kritában hibázik. Ha működik, akkor nagyon hasznos, feleslegessé teszi az egérrel való kattintást vagy a billentyűzet használatát.

Amennyiben valaki komolyabban foglalkozik a fotózással, akkor előbb-utóbb eljut arra a szintre, hogy az utómunkához valamilyen digitális táblát használ. Sokkal gyorsabb a munka és pontosabb a végeredmény, mint egér használatával. Már egy belépő szintű tábla is hatalmas előrelépés – eddig egy Wacom Intuos S-et használtam, így van összehasonlítási alapom -, de ha nem a monitoron kell néznünk, hogy éppen mit csinálunk, hanem közvetlenül a szemünk előtt lévő kijelzőn dolgozhatunk a képpel, az maga a katarzis. Főleg, ha az a kijelző minőségi, amire itt nem lehet panasz, hiszen a 92%-os AdobeRGB- és 124%-os sRGB fedésnek köszönhetően a kijelzőn valóban azokat a színeket látjuk amit megálmodtunk, emellett az egyénileg beállítható RGB értékeknek köszönhetően nincs akadálya egy kalibrált színprofil használatának sem. A 178°-os betekintési szögnek hála, nem találunk olyan pozíciót, ahonnan ne látnánk jól a kijelző tartalmát, még ha többen is nézzük egy időben.

A képernyő teljesen laminált, ami azt jelenti, hogy a külső üveg közvetlenül a képernyő anyagára került, míg sok képernyőn légrés van közöttük. Az utóbbi – részben laminált – kialakításnak a gyártása olcsóbb, de művészek számára nem ideális. A légrés miatt eltérés van aközött, hogy hol érinted meg a képernyőt, és azt hol érzékeli az eszköz – a teljesen laminált képernyővel nincs ilyen probléma. A képernyő pontosan ott érzékeli az érintést, ahol szeretnéd, a parallaxis hiba elenyésző.

A stylus gördülékenyen siklik az XP-Pen Artist Pro 16TP kijelzőjén, parallaxis hiba nem észlelhető, a toll mindig ott rajzol, ahol látod. Ez alól egyedül azok az esetek kivételek, amikor a számítógép számolási feladatot végez a háttérben – nálam egyedül akkor fordult elő ilyen eset, amikor OBS Studio-ban 4K-ban rögzítettem a képernyőt.

XP-Pen Artist Pro 16TP - szerelem második látásra XP-Pen Artist Pro 16TP - szerelem második látásra

Véleményem szerint a tablet fotóretusálásra is kitűnően használható, 1-2 pixel szélességű ecsetekkel és egyéb eszközökkel is kitűnően lehet dolgozni. Windows operációs rendszeren jól működik az érintéses nagyítás (két ujjunkat széthúzzuk a kijelzőn) és a mozgatás (két ujjunkat párhuzamosan mozgatjuk), bár arra figyelnünk kell, hogy a mozdulatok közben ne tegyünk tekerő mozdulatokat, mert akkor a vászon is fordul, hiszen az a harmadik vezérlési mód amit használhatunk. Sok időmbe telt amíg megtanultam, hogy hogyan tudom elkerülni a vétlen forgatást, nagyjából 1-2 hét használat kellett hozzá, hogy az történjen amit én szeretnék. De ez megbocsájtható, hiszen magát a forgatást sosem használtam egérrel, pedig hatalmas könnyebbséget jelent például egy kósza belógó hajszál eltüntetésénél. Természetesen az érintés mellett a tollal való vezérlés is kitűnően működik.

A fizikai (gyors)gombok hiánya érthető, de fájó pont, éppen ezért a korábban említett – AC19 típusú – vezeték nélküli távirányító beszerzése kifejezetten ajánlott. Szoftveres megoldást a RadialMenu jelenthet, mely nagyjából azonos a Wacom On-Screen Control funkciójával – személy szerint együtt használom őket, így a programok menüpontjait minimálisan kell csak használnom, szinte mindent meg tudok oldani a gyorsgombokra programozott billentyű-kombinációk segítségével. A vezeték nélküli távirányító tekerőgombjának közepén található gomb segítségével pillanatok alatt lehet váltani a méretezés, görgetés, ecset méret és forgatás funkciók között – ezeket természetesen nem tudják a szoftveres változatok.

A fenti – Midjourney AI generálta – képet Kritában vettem kezelésbe és színeztem ki. Menet közben eltüntettem pár hajszálat és szeplőt, pont, mint egy valódi fotón. Végezetül az arcbőr és a háttér is kapott egy kis színt. A fenti példákkal nem az volt a célom, hogy a végeredmény professzionális legyen, sokkal inkább az, hogy megismerjétek a felhasználási területeket. A kijelző a fentieken kívül használható Android rendszerű telefonokkal, a specifikációban megadott feltételek esetén, illetve Nintendo Switch-csel is összekapcsolható, bár utóbbit nem állt módomban kipróbálni.

XP-Pen Artist Pro 16TP, az Artist Pro 16 és az Artist Pro (2nd Gen) összehasonlítása

Az alábbi táblázatban a gyártó közel 3 azonos méretű, de más és más tulajdonságokra hangsúlyt fektető grafikus kijelzőit hasonlíthatjátok össze. A termékképeken is látható, hogy az Artist Pro 16 is kitűnő választást jelenthet például azoknak a fotósoknak a számára, akiknek fontosak a gyorsgombok, de nincs szükségük UHD felbontásra.

Méret
kijelző mérete
kijelző felbontása
szÍntér
Teljes laminálás
Érintőkijelző
Gyorsbillentyűk
Betekintési szög
képarány
Stylus
dőlésszög
felbontás
Precizitás
Csatlakozók
Kompatibilitás
UHD felbontás, érintőképernyő
Artist Pro 16TP
Artist Pro 16TP
MEGNÉZEM
406,4 x 263,1 x 15,4 mm
345,6 x 194,4 mm (15,6″)
3840 x 2160 (UHD)
92% AdobeRGB, 88% NTSC, 124% sRGB
multi touch
178°
16:9
PH2-D
60°
5080 LPI
±0,5 mm (középen), ±1 mm (sarkokban)
2 x USB-C
Windows 7-től, Mac OS X 10.10-tól, Chrome OS 88-tól, Linux, Android (USB3.1 DP1.2)
Stylus X3 CHIPPEL, gyorsgombok
Artist Pro 16
Artist Pro 16
MEGNÉZEM
443,27 x 256,45 x 9 mm
340,99 x 191,81 mm (15,4″)
1920 x 1080 (FHD)
99% AdobeRGB, 94% NTSC, 133% sRGB
8+többfunkciós tekerőgomb
178°
16:9
X3 Elite Plus
60°
5080 LPI
±0,5 mm (középen), ±1 mm (sarkokban)
1 x USB-C
Windows 7-től, Mac OS X 10.10-tól, Chrome OS 88-tól, Linux
stylus X3 CHIPPEL,
kedvező ár
Artist 16 (2nd Gen)
Artist Pro (2nd Gen)
MEGNÉZEM
434 x 255,8 x 12,89 mm
340,99 x 191,81 mm (15,4″)
1920 x 1080 (FHD)
94% AdobeRGB, 90% NTSC, 127% sRGB,
10
178°
16:9
PH12
60°
5080 LPI
±0,5 mm (középen), ±1 mm (sarkokban)
1 x USB-C
Windows 7-től, Mac OS X 10.10-tól, Chrome OS 88-tól, Linux, Android (USB3.1 DP1.2)

Ráadásul most a gyártó oldalán – egészen március 1-ig – egy különleges akció zajlik, mely keretein belül valódi kedvezménnyel tudjátok megvásárolni a kiszemelt grafikai eszközöket, ráadásul a WDDMGXPPEN kuponkóddal további 5%-os kedvezményt érhettek el. Ezen kívül, az XP-Pen Artist Pro 16TP és az XP-Pen Artist Pro 16 mellé most 31,99€ helyett csupán 1,99€-ért meg tudjátok vásárolni a Deco Mini 4 digitális rajztáblát. Az akció összefoglalóját bővebben a lenti blogbejegyzésben érhetitek el, ahol a garanciális feltételekről és az weddmegonline supportról is tájékozódhattok.

Mostani alkalommal az XPPen jóvoltából az Artist Pro 16TP grafikus tablet működését ismerhettétek meg, a teljes összefoglalót lejjebb olvashatjátok. Amennyiben kérdésetek lenne vásárlás előtt, esetleg a működéssel kapcsolatban, ezeket a teszthez kapcsolódó fórumban tudjátok feltenni.

Összefoglaló
8.9A mi értékelésünk
Sokoldalú 4K megjelenítő, nem csak fotósoknak

Az XP-Pen Artist Pro 16TP egy kedvező árú, érintőképernyős, 4K felbontású grafikus tablet, mely méltó kihívója lehet még a nagy versenytársaknak is. Ugyan a használt programtól függően találkozhatunk kisebb bizonytalanságokkal, de ezeket idővel kiismerhetjük és el tudjuk őket kerülni, de legalábbis fel tudunk rájuk készülni. Az eszköz minimális kompromisszumok mellett – csak 1 shortcut a styluson, kihajtható láb/tartó hiánya – kínálja azokat a funkciókat, amelyekre szükséged lehet fotósként, tervezőként vagy digitális művészként. A tágas színtérnek- és a kifejezetten szép megjenítést biztosító kijelzőnek hála, a végeredmény minden esetben olyan lesz, mint amit megálmodtál. Összességében elmondható, hogy az XP-Pen Artist Pro 16TP egy olyan grafikus kijelző, melyet érdemes számításba venni, ha felmerül egy munkára is alkalmas grafikus tablet megvásárlásának szükségessége. Nagyon kedveltem, ajánlott termék.

Ár/érték arány
9
Kialakítás, dizájn, anyaghasználat
9.5
Kezelhetőség, működés
8.5
Stylus
8
Kijelző
9.5
POZITÍVUMOK
 • UHD felbontás
 • multi touch érintőkijelző
 • széles színtér
 • kitűnő színvisszaadás
 • teljesen laminált kijelző
 • minőségi stylus-tok 9 extra heggyel
 • minimális parallaxis hiba
NEGATÍVUMOK
 • nincsenek kihajtható lábak és a tartó nem tartozék
 • csak 1 shortcut a styluson, az sem esik kézre
 • X3 chip hiánya
 • rövid kábelek
 • limitál érintési képességek Mac OS X rendszeren
 • a digitális radír néha nem működik megfelelően
XP-Pen digitális rajztáblák és grafikus kijelzők
Mutasd a következőt
Ajánlatok a weddmegonline.hu YouTube csatornájáról:
_bzfn1MmFO4
ANGWATT T1 elektromos roller teszt
40:55
2i8gbrDi4Ts
Eleglide M2 elektromos mountain bike teszt
34:24
vvqjo2RERUE
Duotts C29 elektromos mountain bike teszt
27:58
2UgxChrh0kg
Inmotion S1 elektromos roller teszt
30:34
jKt4ulGJPoY
KugooKirin G3 elektromos roller teszt
31:45
wN6tfWftuU0
Navee N65 terep és emelkedő
10:05
u7LWEbg5c6U
BlitzWolf BW-CMM2 eszpresszó kávéfőző teszt
04:35
0
ANGWATT T1 Off-Road Electric Scooter (2x3000W) – EU raktár
Coupon
Ennyi ideje hozzáadva: 1 hónap

ANGWATT T1 Off-Road Electric Scooter (2x3000W) – EU raktár

$1299,58 $1407,97
-8%
Teszt: ANGWATT T1 elektromos roller – az adrenalinbomba Reviews Szász Sándor ...
MEGNÉZEM
Mutasd a kuponkódot!

Cimkék:

Szász Sándor (Alex)
Mutasd a teljes profilt Szász Sándor (Alex)

A weddmegonline.hu és a nekedveszem.hu megálmodója és alapítója. Végzettségét tekintve közgazdász, az elmúlt húsz évet a médiaiparban töltötte. 2019. januárja óta kizárólag a weblapjaival foglalkozik.

Írd meg Te is a véleményed!

   Szólj hozzá

   weddmegonline
   Új Felhasználó Regisztráció
   Köszöntünk a weddmegonline.hu oldalon, örülünk, hogy benéztél hozzánk. Ha kuponkódot keresel, vagy elakadtál, chaten, vagy privát üzenetben nagyon szívesen segítünk.